Skip to content
Opinii & Analize

Dilema prizonierului: de ce PSD și PNL nu se pot decide asupra premierului

Negocierile dintre PNL și PSD au ajuns în impas. Mărul discordiei îl reprezintă alegerea premierului. Deși atât PNL cât și PSD au convenit ca premierul să fie schimbat prin rotație, după modelul israelian, ambele partide au motive serioase pentru a-și dori ca premierul să vină prima dată din propria tabără. Neîncrederea reciprocă transformă relația dintre PNL și PSD într-o adevărată “dilemă a prizonierilor”, iar ambele partide caută să își ia măsuri de precauție.

Teama PNL

Social-democrații au decis ca propunerea lor de premier să fie chiar președintele PSD, Marcel Ciolacu. Aceasta nu reprezintă o surpriză. Totuși, ea complică ecuația politică. Teama PNL esta ca nu cumva un premier PSD să îi scoată în următorii doi ani de la guvernare și să formeze un cabinet minoritar, sprijinit de parlamentari cumpărați la bucată. Modelul cabinetului minoritar a fost testat deja de Ludovic Orban în perioada 2019 – 2020. Modelul a fost simplu: Orban nu avea numărul necesar de parlamentari PNL pentru a forma o majoritate monocoloră în Parlament, așa că a decis să negocieze individual cu parlamentari de la restul formațiunilor politice, inclusiv de la PSD.  Rezultatul a fost o coaliție ad-hoc și un sprijin firav în Parlament. Totuși, guvernul Orban a rezistat o perioadă destul de îndelungată.

Același lucru l-ar putea face și social-democrații. Încrezători în propriile șanse și cu un premier instalat la Palatul Victoria, cei de la PSD i-ar putea debarca destul de rapid pe liberali, cu atât mai mult cu cât tabăra liberală este acum mai scindată ca niciodată. Ciolacu & Co ar putea găsi sprijin pentru un guvern minoritar PSD – UDMR, atrăgând de pildă disidenți din PNL, AUR și aripa Orban desprinsă acum din PNL.

O parte dintre liberali și-ar dori totuși să continue negocierile chiar și cu scenariul unui premier venit de la PSD. Aceștia probabil că mizează și pe o repoziționare strategică. Un premier de la PSD oferă totuși câteva avantaje liberalilor care s-ar putea concentra pe refacerea capitalului de imagine șubrezit în ultima vreme. Premierul social-democrat ar fi răspunzător de activitatea guvernului și șansele sunt ca în acest caz, oalele să fie sparte în capul celor de la PSD.

Totuși, neîncrederea reciprocă rămâne principalul obstacol în calea constituirii coaliției, iar social-democrații au și ei câteva motive să se teamă de un premier liberal.

Frica PSD

Social-democrații au câteva proiecte importante pe care le vor implementate în viitoarea guvernare: creșterea pensiilor și impozitarea averilor ar fi câteva dintre acestea. Baza politică a social-democraților rămâne zona rurală și micile orașe de provincie. Prin urmare social-democrații trebuie să livreze bazei lor politice ceva cât se află la guvernare. Acest lucru nu ar fi sigur în cazul în care premierul ar veni din tabăra liberală. În acest scenariu, PSD riscă să nu își îndeplinească promisiunile și să arate ca un breloc mai mare pentru PNL.

În plus mai există și miza milioanelor din PNRR și distribuirea banilor din PNDL. Fiecare vrea o bucată din această plăcintă, însă plăcinta nu este suficient de mare pentru toată lumea. Premierul ar putea tranșa definitiv chestiunea împărțirii banilor și este firesc ca ambele partide să își dorească instalarea propriului om la Palatul Victoria.

În teoria politică, “dilema prizonierilor” este folosită pentru a exemplifica neîncrederea reciprocă dintre diverșii actori politici. Cum nu poți fi sigur niciodată de intențiile (mai ales intențiile viitoare) ale diverșilor actori politici, alegi de cele mai multe ori să îți iei măsuri de precauție, în ciuda faptului că acestea s-ar putea să nu fie cele mai optime dintre variante. Tocmai acest lucru face ca PSD și PNL să nu poată ajunge atât de ușor la un compromis în prezent.

1 comentariu la “Dilema prizonierului: de ce PSD și PNL nu se pot decide asupra premierului

  1. & Dacă sunteți de părere că , pe regula reciprocității, este și rândul fotbaliștilor să stabilească o propunere de primul ministru, așa cum în alte țări fotbaliștii au obținut și funcții importante în politică, ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *