Dimitrie Muscă: Cer ca Institutul de la Fundulea să nu mai fie la Ministerul Cercetării!

Dimitrie Musca foto: PS News

Glosa, cel mai cunoscut și mai eficient soi de grâu din România, continuă să stârnească discuții aprinse în rândul fermierilor. Cauza o reprezintă tranzacția făcută  anul acesta, de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Agricolă, INCDA Fundulea care a oferit exclusivitate companiei Rodbun, pentru Glosa.

Soiul de grâu Glosa a fost creat de cei mai mari specialiști români în domeniu, fiind înregistrat în anul 2005. Este  cel mai răspândit dintre soiurile românești care sunt în producție, ocupând peste 35 la sută din suprafața totală cultivată cu grâu a tarii. In sezonul 2020-2021 s-a ajuns la producții de grâu Glosa de pana la 9385 kg/ha in zona de nord-vest a tarii.

Cu toate acestea, INCDA Fundulea a decis, in vara acestui an, ca Rodbun sa aibă exclusivitatea soiului de grâu, Glosa.

Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari fermieri ai României, si-a exprimat dezacordul pentru aceasta tranzacție, in timpul Conferinței științifice “Unde se află și încotro se îndreaptă Agricultura României”, care s-a desfășurata la Academia Romana, la sfârșitul săptămânii trecute.

„Am obținut pana la 9050 de kg  grâu pe hectar cu soiul Glosa. Din păcate, Glosa a fost dat la Rodbun, in condițiile in care s-a ajuns sa reprezinte 75% din grâul cultivat in Romania. Noi toți agronomii care ne ocupam si de vegetal si de zootehnie, am avut la un hibrid de porumb de la Fundulea, 14% proteina, măsurată si verificata de mine. Este extraordinar sa fii cu 14% din cultura de vegetal in hrana animalelor, in condițiile in care se cumpăra aminoacizii si șroturile intr-un procent mult mai mic ! Nimeni nu mai este interesat, azi, de cantitatea de proteina atunci când cumpără porumb”, a afirmat Dimitrie Muscă.

„Cer ca INCDA Fundulea sa revină la ASAS, nu la Ministerul Cercetării  deoarece iată ce s-a întâmplat : avem Rodbun care a cumpărat porumbul, grâul si mai urmează ! Nu este normal ceea ce se întâmplă. Cercetarea a a făcut-o Romania si trebuie ca aceasta sa fie in folosul tarii!”, este mesajul agronomului.

In replica, academicianul Nicolae Săulescu, a spus ca Glosa este un soi depășit din toate punctele de vedere.

“Cred ca Institutul a luat o hotărâre buna, uitând-se spre viitor. Sugerez si colegilor din producție sa aibă deschidere pentru noutate, sa  nu se oprească intr-un anumit moment din istoria evoluției soiurilor de grâu. Recent, a fost înregistrat un nou soi care depășește semnificativ, toate experiențele soiului Glosa. De ce sa nu ne ocupam de acest soi decât sa ne uitam la un soi înregistrat in urma cu 30 de ani ? Sa privim, inclusiv, spre soiurile străine care sunt foarte bune, dar sa vedem si climatul in care au fost create „, a subliniat Nicolae Săulescu.

Grupul Rodbun a fost fondat de Daniel Muntean şi Alexandru Iancu. In acționariat a intrat în 2022 şi Daniel Dines, CEO şi fondator al UiPath. Anul trecut, compania a avut o cifra de afaceri  de 727.449.306 RON.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea (INCDA Fundulea) a fost înființat în 1962, sub numele de Institutul de Cercetări pentru Cereale și Plante Tehnice (ICCPT) Fundulea, iar din 2003, a fost redenumit în Institutul de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (ICDA) Fundulea.

Din 2007, unitatea a devenit institut național, cu denumirea Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, instituție de interes public, cu finanțare extrabugetară și funcționare în regim economic.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: