PSnews

Opinii

Din 2019, România poate fi cu adevărat Mare. La președinția Consiliului Uniunii Europene

Editorial Luca Dinulescu

Oscaruri? Premiile Grammy? Eurovision, poate?

Nu. Dați la o parte toate perdelele de fum ale lumii, înlăturați focurile de artificii chinezești, ca să vedeți adevăratul tablou la care toată omenirea trudește la greu. Sau, în fine, Europa.

Pregătirea Președinției României la Consiliul UE în 2019. Yep, baby. Tot ce se întâmplă în lume e de fațadă, toate relațiile internaționale niște conjuncturi de moment care ascund adevăratul travaliu politic european.

Cum ne dăm seama de asta? Păi, e simplu. Însăși justiția Europei se mai ține într-o singură balama și aia se află în România. Și nu că o spunem noi. E pur și simplu realitatea, altminteri Timmermans n-ar bate drumul la București, altfel super-grei alde Juncker n-ar lăcrima din colțul ochiului de câte ori se mai prăvale toporul vreunui mogul peste justiția românească prin presa internațională.

Exact, ați prins ideea. Secole, milenii de luptă a binelui cu răul, începând de la codul lui Hammurabi, trecând prin dreptul roman și ajungând la staborurile de pe plaiurile mioritice au atins punctul culminant în Europa anului 2018, în punctul ei cel mai de est.  

Deci, reluăm: președinția României la Consiliul UE în 2019. Regia: UE. Scenariul: UE + cineva din România, nu știm cine și nici nu contează. Distribuție: noi, românii. A, și Iohannis. Care, să vezi aici măiestrie artistică, s-ar putea să și dețină șefia Consiliului European de la anul! M-ai înțeles? Adică dublă lovitură, nenicule, 2 în 1, cum ar veni, pâine cu miere și încă un strat de ciocolată bonus pe deasupra. Asta dacă nu se uită mai atent la sondajele care îi parvin și decide că poate șterge pe jos cu prezidențiabilul PSD suficient de tare încât să-l rețină istoria mai ceva ca pe Avram Iancu.

Stop. Până aici. Parcă văd că vă și pregăteați să vă încoronați poporul ales al Uniunii Europene. Dar măcar de-ar fi așa simplu. Pentru că, vedeți dumneavoastră, ca în orice poveste cât de cât bună, unde să merite să te arunci în fotoliu cu un sac de pop-corn în brațe, trebuie să fie și ceva care nu merge exact ca la carte. Care se împotrivește momentului culminant al națiunii române de la facerea ei din 1918 și până astăzi, la ceas de centenar.

Și ce să fie acel ceva, acea buturugă în miniatură care răstoarnă carul cu boi al națiunii române? Păi, e la fel de simplu. MCV-ul. Ca toate cele descrise mai sus, prin urmare, să se întâmple, este nevoie să se elimine această adevărată sabie a lui Damocles care plutește amenințător peste capetele noastre, ale tuturor. E clar, oamenii sunt hotărâți, altminteri probabil că n-ar face atâtea drumuri încoace birocrații Uniunii Europene și nici n-ar înroși liniile telefonice care-i cuplează, într-un fel de amor involuntar, cu oficialii români. Credeți însă că acest punct hiper-sensibil, anume MCV-ul, va fi eliminat de pe lista to-do-urilor bruxelleze fără anumite condiții? Sincer, eu nu cred. Iar aceste condiții trebuie să fii naiv să nu îți imaginezi că au o legătură, fie ea și tangențială, cu dosarele anumitor domni pe care îi vedem orchestrând culisele puterii din România, în special în partea ei mai legislativă.

Iată, așadar, esența confruntării la care toată suflarea europeană este părtașă deja din acest moment. Iată Darth Vaderul local unde zăcea și cum se pregătește el să-i dea lovitura de grație unui Luke Skywalker încurcat în prea multe cifre, dosare și înregistrări mai mult sau mai puțin trucate. Pentru că, da, ați înțeles bine, cam asta ne așteaptă din acest moment. Moment care a început deja de ceva vreme cu un festival al turnătoriilor nemiloase, în care toți îi dau în gât pe toți, fiecare vrea să-l controleze pe celălalt, iar ultimul dintre ei vrea să închidă gura târgului controlând absolut tot ce mișcă în țărișoara noastră dragă, de la cea mai curajoasă publicație până la cel mai umil serviciu secret.

În plus, adăugați la acest tablou interesele cât se poate de directe ale unor mari puteri care își negociază, împart și, uneori, iau cu japca sferele de influență dintre care una, vezi cum devine treaba, se întâmplă să se oprească chiar la Marea neagră, pe acolo pe unde stă să cadă și cazino-ul din Constanța și veți obține un cocktail de-a dreptul exploziv. La propriu.  

Și mai adăugați la asta și efortul amar al unei țări care încearcă să-și reîntregească teritoriul pierdut într-un alt moment al reașezării pieselor pe tabla de șah a lumii, ca să înțelegeți de ce, în 2019, România are cu adevărat șansa de a fi Mare. Sau de a intra în Schengen. Sau nu. Depinde doar de ea.

Pregătiți-vă, deci, va fi spectacol. Fiți pe fază, trăim vremuri super-interesante. Iar la finalul lor, una dintre tabere va câștiga partida în mod decisiv, pentru mult timp de-acum înainte. Rămâne doar să vedem care.

Pariuri, anyone?  

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi