Skip to content
Societate

Din ambiție și nepricepere, ministrul Oros “a înecat” piscicultura românească. Fermierii îl acuză pe liberal de abuz în serviciu și hărțuire

Inquam Photos / Ilona Andrei
" "

Conform unor audieri recente organizate de Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din cadrul Camerei Deputaților, Ministerul Agriculturii ar fi blocat acordarea unor fonduri europene piscicultorilor români, în ciuda satisfacerii tuturor criteriilor necesare pentru finanțările respective.

Imediat după preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii, Adrian Oros a blocat public acordarea unor sume din fonduri europene pentru sprijinirea domeniului piscicol. Ministrul a motivat la vremea respectivă, ghidându-se probabil după criterii politice, că programul ar fi viciat de o serie de nereguli.

" "
" "

La începutul anului, în diverse intervenții publice, Oros a invocat numele fostului ministru PSD Daea și celebrul episod al “cormoranilor”. Dincolo de discuția amuzantă, problema importantă este una reală: pagubele create de păsările ihtiofage (cormoranii și pelicanii, în special) fermelor piscicole din România, cu precădere celor amenajate în Sudul României.

Imaginea “cormoranului care face ravagii în piscinele cu pește” este evident amuzantă, dar cât se poate de reală. Din această cauză, Uniunea Europeană acordă subvenții nerambursabile fermelor piscicole afectate de păsări, un buget anual care, în România, se cifrează la circa 40 de milioane de euro. Banii se acorda în urma unui audit privind cantitățile de pește pierdute de fermieri. În paranteză fie spus, cormoranii și pelicanii sunt specii protejate, fermierii riscând dosare penale și pușcăria dacă încearcă să-și protejeze bălțile de pește prin vânătoare sau alte metode care pun în pericol viața păsărilor.

Ministrul Oros a fost influențat pentru a bloca subvențiile europene, spun reprezentații fermelor piscicole, de către secretarul de stat Emil Dumitru, partener în ONG- uri cu specific agricol alături de Mariana Munteanu, o fostă angajată influentă a ministerului Agriculturii.

Emil Dumitru, președintele PRO AGRO, alături de Adrian Oros și Ludovic Orban

Munteanu și-a înființat o așa-zisă “asociație patronală a peștelui din România”, deși nu a administrat în viața ei vreo fermă piscicolă. Munteanu acordă însă consultanță fermelor piscicole pentru realizarea dosarelor privind fondurile europene, subvenția pentru fermele calamitate. Dosarele sunt realizate de firma privată a Marianei Munteanu și aprobate de foști ei colegi / subalterni din minister.

Lista firmelor pentru care Mariana Munteanu a oferit consultanță pentru accesarea de fonduri europene

Mariana Munteanu a lucrat inclusiv la strategia națională în piscicultură și la criteriile de evaluare și metodologia privind acordarea subvențiilor europene. Tot ea a fost cea care i-a cerut explicit ministrului Oros blocarea fondurilor europene, multe din firmele piscicole care nu au obținut suficiente subvenții având contracte de consultanță cu aceasta.

Mariana Munteanu, președintele Patronatului Peștelui din România

Cum arată ”lanțul slăbiciunilor” de la Ministerul Agriculturii

Ani de zile aceste subvenții au fost acordate fără scandal. Anul acesta ministrul Oros a băgat industria piscicola în blocaj. Ce s-a întâmplat?

Piscicultorii nici măcar nu au fost informați oficial cu privire la motivele legale sau tehnice existente pentru blocarea plăților. Pentru a verifica măsura în care acest lucru este sau nu este adevărat, ministerul a dispus, ulterior blocării fondurilor pentru piscicultori, o serie de controale în cascadă, care nu au relevat nicio neregulă. Responsabili de controale sunt executanții ministrului Oros: Lixandru Marian, președintele ANPA (Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultura), și Radu Marian, șef serviciu DGCAI (Direcția Generală Control Antifrauda și Inspecții), aflată în subordinea directă a ministrului. Controalele în teren nu au arătat însă încălcări ale legii privind procedura de acordare a subvențiilor europene, cu toate acestea ministrul a blocat efectuarea de plăți în programul de sprijin al pisciculturii.

Lixandru Marian, președintele Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultura

Mai mulți reprezentanți ai pisciculturii românești au transmis această situație Comisiei pentru Agricultură de la Camera Deputaților, în speranța că Parlamentul va descoperi mijloacele legale necesare pentru a debloca fondurile.

Chiar după satisfacerea tuturor procedurilor de atribuire și după epuizarea tuturor controalelor, Oros a blocat a doua oară plățile aferente programului, transmițând adrese către Procuratură și Poliție în vederea operării unor noi controale din partea acestora, chiar dacă reprezentanții ministerului nu au reclamat niciun prejudiciu sau încălcare de legislație în timpul operării controalelor inițiale la fața locului.

Banii alocați anului 2019, odată blocați, vor rămâne în bugetul UE, iar piscicultorii, cu pierderi de zeci de milioane de euro, vor intra în faliment!

Decizia ministrului de a bloca fondurile pentru piscicultori este una care a fost amplu taxată de toți concesionarii de luciu de apă care, mai ales în contextul crizei economice ce se prefigurează, nu au resursele necesare pentru a susține fondul piscicol la cotele necesare. Nici asociațiile de mediu nu au întârziat să taxeze decizia Ministerului Agriculturii. Pentru că multe lacuri și bălți piscicole concesionate au o floră și o faună asociate care au nevoie de resursa centrală a bălților pentru a supraviețui. Într-o ocazie, experți în domeniul politicilor de mediu au punctat că decizia de a nu mai finanța bălțile piscicole conform programelor în vigoare a comprimat posibilitatea concesionarilor de a opera populări cu pește la standardele dorite, ceea ce a produs un impact negativ asupra comunității de pelicani din jurul bălții respective.

Practic, din motive aparent politice, ministrul Agriculturii a reușit să pună o întreagă industrie pe butuci, acum când România are atâta nevoie de aport de capital, să compromită afaceri emergente sau în desfășurare, dar și să amenințe perspectivele de conservare de mediu în zone cu floră și faună sensibile. Banii pe care concesionarii de lucii de apă se bazau în dezvoltarea afacerilor lor trebuiau să ajungă încă din ianuarie. Însă manevrele lui Oros au dus aproape de faliment companiile care se luptă în continuare pentru piscicultura românească.

Cel mai grav este totuși că piscicultorii nu operează într-un business la fel de liber ca altele. Ideea că aceștia concesionează lucii de apă pentru ca mai apoi să scoată un profit consistent este falsă. Prin concesiune, ei sunt obligați la anumite standarde de respectare a florei și faunei locale și trebuie să investească fonduri pentru a se asigura că exploatarea luciilor de apă respective nu duce la depopulări care să afecteze mediul înconjurător. Dacă aceste afaceri intră în faliment sau dispar, atunci aceste lucii de apă nu vor mai fi administrate în conformitate cu standardele de mediu în vigoare, nu vor mai fi păzite și, cel mai grav, nu vor mai fi populate cum se cuvine, de unde va rezulta un dezastru cu dublu tăiș: economic și de mediu.

1 comentariu la “Din ambiție și nepricepere, ministrul Oros “a înecat” piscicultura românească. Fermierii îl acuză pe liberal de abuz în serviciu și hărțuire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *