Din ce în ce mai multe companii din Germania iau în considerare relocarea peste hotare

Sursă foto: Pexels

Preţurile ridicate la energie şi lipsa unei aprovizionări fiabile cu energie împiedică producţia şi investiţiile companiilor germane, din ce în ce mai multe firme industriale luând în considerare relocarea peste hotare, arată rezultatele unui studiu publicat joi, transmite Reuters.

Firmele industriale din Germania au fost afectate de scăderea activităţii economice, în contextul efectelor invadării Ucrainei de către Rusia, în timp ce declinul importurilor de energie din Rusia a dus la majorarea preţurilor la energie în 2022. De atunci, preţurile au scăzut, dar încă sunt ridicate comparativ cu alte ţări.

Un sondaj realizat de Asociaţia Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK) în rândul a aproximativ 3.300 companii arată că 37% iau în considerare reducerea producţiei sau relocarea peste hotare, faţă de un nivel de 31% în 2023 şi de 16% în 2022.

Pentru firmele industriale mari consumatoare de energie, aproximativ 45% din companii se gândesc la reducerea producţiei sau relocarea peste hotare, potrivit rezultatelor studiului.

„Încrederea economiei germane în politicile energetice este profund afectată. Guvernul nu a reuşit să ofere firmelor perspective referitoare la aprovizionarea fiabilă şi accesibilă cu energie”, a afirmat Achim Dercks, adjunctul directorului general al DIHK.

Mai mult de o treime din firmele industriale din Germania îşi reduc investiţiile la procesele principale, din cauza costurilor ridicate cu energia, iar două treimi spun că competitivitatea lor este sub semnul riscului, conform studiului.

Măsurile prezentate luna trecută de Guvernul german pentru consolidarea poziţiei ţării ca locaţie industrială nu au fost suficient de convingătoare, şi nu au fost prezentate soluţii pentru aprovizionarea cu energie şi pentru preţuri, a explicat Dercks. „Poblema locaţiei este una decisivă pentru multe firme industriale”, a adăugat oficialul.

De asemenea, recentele măsuri guvernamentale pentru reducerea birocraţiei nu au avut încă un impact semnificativ. Două treimi din firme au cerut predictibilitate, a precizat DIHK.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: