Skip to content
Politică

Din culisele PSD: ce șanse sunt ca Ciolacu să facă alianță la parlamentare. Zi decisivă în partid

Inquam Photos / George Calin

Consiliul Politic Naţional al PSD se va reuni marţi de la ora 11.00, potrivit unui anunţ făcut de reprezentanţii partidului. Printre temele de discuţie ale conducerii social-democrate va fi posibilitatea formării unor alianţe ale PSD cu alte partide la alegerile parlamentare din 6 decembrie, în contextul în care la ultima şedinţă a formaţiunii nu a fost luată o decizie.

Surse politice au dezvăluit pentru PS News că majoritatea liderilor PSD ar respinge o astfel de alianță cu partidul condus de Victor Ponta, așa cum s-a întâmplat și la alegerile locale. Mai exact: președintele PSD Marcel Ciolacu nu își dorește această alianță iar lideri ca Dumitru Buzatu, Gabriela Firea și Claudiu Manda au spus că nu susțin o eventuală colaborare cu Ponta la alegerile parlamentare.

„Victor Ponta ridică pretenții prea mari pentru un partid de 8% și lucrul acesta i-a scandalizat pe mulți din PSD care se declară vehement împotriva unei alianțe cu PRO România la alegerile parlamentare. Marcel Ciolacu va avea mari probleme din cauza asta”, susțin surse politice.

Nu același lucru se poate spune despre șansele unei alianțe cu partidul lui Dan Voiculescu PPU-SL. PSD are nevoie de televiziunea lui Voiculescu iar Marcel Ciolacu este dispus să cedeze câteva locuri eligibile la parlamentare pentru vizibilitate și sprijinul mediatic al Antenelor.

Dacă PSD va merge în alianţă cu Pro România, ALDE şi PPU-SL, procentele aduse de aceste partide nu se traduc în raport direct de unu la unu cu numărul de mandate. Astfel, PSD poate obţine un scor mai mare decât ar obţine individual, dar mai puţine mandate.

De cealaltă parte, pentru Pro România, ALDE sau PPU-SL această alianţă ar îndepărta grija pragului electoral. Pro România depăşeşte în toate sondajele pragul electoral de 5%, dar ALDE se află la limită, în timp ce PPU-SL nu a mai candidat la alegeri naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *