Skip to content
Politică

Din culisele unei întâlniri eșuate. Nepăsarea Vioricăi Dăncilă față de soarta autiștilor EXCLUSIV

cotidianul.ro

PSnews.ro a realizat pe 2 aprilie, de Ziua Conștientizării Autismului, o zi dedicată informării, dar mai ales asumării că autismul există, un interviu video cu Liuba Iacoblev, președinta Asociației Părinților Copiilor cu Autism România, care ne-a dezvăluit că miercuri, 4 aprilie, va avea o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă pentru a afla măsurile luate de Guvern ca răspuns la solicitările formulate de aceasta.

CITIȚI ȘI Președintele Asociației Părinților Copiilor cu Autism România: Ni s-a spus că nu este o prioritate! EXCLUSIV

Astăzi, 13 aprilie, la mai bine de două săptămâni de la difuzarea interviului, am contactat-o pe Liuba Iacoblev pentru a afla concluziile care s-au desprins de după această întâlnire. Astfel, președinta Asociației Părinților Copiilor cu Autism România, ne-a dezvăluit că a rămas foarte dezamăgită după această întrevedere și nu a reușit să obțină ”mare lucru” pentru persoanele care se confruntă cu această tulburare.

”Nu am obținut mare lucru. A venit la întâlnire cu 4 coli în care a scris ce am rezolvat și ce rămâne de rezolvat, lucruri nerelevante pentru noi, nu era ceea ce ne-am așteptat. Eu m-am așteptat să fie ceva pentru persoanele cu autism sau ceva mai consistent. Abia dacă a menționat odată. Pe noi ne-a interesa un program național sau măcar niște măsuri concrete și consistente referitoare la persoanele cu autism. Dânsa a vorbit în general despre persoanele cu dizabilități și până la urmă nimic specific pentru persoanele cu autism. La întâlnire am reușit eu să smulg în ultima clipă, înainte de a pleca doamna, promisiunea cu jumătate de gură că va constitui un comitet interministerial pe autism. Ea nu și-a dat seama în primul moment despre ce este vorba, s-a mai consultat așa în timp ce eu vorbeam, cu miniștri și a zis: ”da, o să ne întâlnim, o să vorbim…”. Sper să constituie acest comitet interministerial care să lucreze la un proiect la nivel național, dar în acest moment nu am obținut ceva. Un singur punct, referitor la reglementări privind serviciile integrate pentru autism, dar este o chestie extrem de vagă și nimic concret”, ne-a dezvăluit aceasta.

Mai mult, Liuba Iacoblev a ținut să precizeze că la întâlnire au participat mai mulți miniștri și peste 20 de ONG-uri, iar clor din urmă li s-au înmânat niște coli A4 ”nesemnate și neasumate de nimeni”.

”A fost o întâlnire cu mulți miniștri. A venit și ministrul de Finanțe, o oarecare deschidere, ceva mai mult decât nimic, dar ceva specific pentru autism nu. Eu sunt foarte dezamăgită. A rămas că o să ne mai invite cândva, nu se știe când, că probabil o să facă acest comitet interministerial, nimic nu este foarte clar. Au fost invitați acolo mulți oameni, peste 20 de ONG-uri din toate categoriile și din toate tipurile de dizabilități, nu a fost doar pe autism. Bolile rare au fost menționate de multe ori în acest așa zisul document, dar document nesemnat, neasumat de nimeni, pur și simplu așa niște coli A4 care ne-au fost înmânate și doamna prim-ministru a citit de pe ele”, a conchis Liuba Iacoblev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *