Din Lampedusa, Ursula von der Leyen anunță că ”Italia poate conta pe UE”. Ce plan are

Ursula von der Leyen / Giorgia Meloni
Sursa foto: Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul italian Giorgia Melonia au sosit duminică dimineața pe insula Lampedusa, în contextul tensiunilor tot mai mari generate de creșterea numărului de imigranți din Africa, informează caleaeuropeana.ro.

”Imigrația ilegală este o provocare europeană care necesită o soluție europeană. Acțiunile concrete sunt cele care vor aduce schimbări în teren. Numai prin solidaritate și unitate putem realiza acest lucru. Italia poate conta pe Uniunea Europeană”, a declarat von der Leyen într-un mesaj publicat pe Twitter la sosirea pe insula italiană.

Și președintele Consiliului European a avut un mesaj similar pe aceeași rețea de socializare, chiar dacă nu s-a deplasat la fața locului.

”Niciun stat membru nu va fi lăsat singur. La summitul informal de la Granada (n.r. organizat de președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene) vom face un bilanț al situației privind imigrația. Va fi o ocazie de a trece în revistă progresele înregistrate din iunie și de a privi spre discuția noastră de la sfârșitul lunii octombrie”, a anunțat Michel.

La rândul său, premierul italian a subliniat că vizita președintei Comisiei Europene nu a fost ”un gest de solidaritate al Europei față de Italia, ci mai curând o responsabilitate a Europei față de a însăși, deoarece acestea sunt frontierele Italiei, dar sunt în egală măsură și frontierele Europei”.

La rândul său, premierul italian a subliniat că vizita președintei Comisiei Europene nu a fost ”un gest de solidaritate al Europei față de Italia, ci mai curând o responsabilitate a Europei față de a însăși, deoarece acestea sunt frontierele Italiei, dar sunt în egală măsură și frontierele Europei”.

Conștientă de acest lucru, Ursula von der Leyen a propus un plan în zece puncte pentru a gestiona situația din Lampedusa:

Consolidarea sprijinului acordat Italiei de către Agenția genția pentru Azil a Uniunii Europene (EUAA) și de către Garda Europeană de Frontieră și de Coastă (Frontex) pentru a gestiona numărul mare de imigranți în vederea asigurării înregistrării sosirilor, a luării amprentelor digitale, a informării și a trimiterii către autoritățile competente.

Sprijinirea transferului de persoane din Lampedusa, inclusiv către alte state membre, utilizând mecanismul de solidaritate voluntară și acordând o atenție deosebită minorilor neînsoțiți și femeilor.

Intensificarea returnărilor prin realizarea unei acțiuni de informare reînnoite și concertate în principalele țări de origine ale noilor sosiți, și anume Guineea, Coasta de Fildeș, Senegal și Burkina Faso, pentru a îmbunătăți cooperarea și a facilita readmisia. Sporirea sprijinului acordat de Frontex, inclusiv în ceea ce privește formarea și consolidarea capacităților, pentru a asigura punerea rapidă în aplicare a returnărilor.

Prevenirea plecărilor prin stabilirea de parteneriate operaționale în domeniul combaterii contrabandei cu țările de origine și de tranzit. Aceasta include posibilitatea unui acord de lucru între Tunisia și Frontex și un grup operativ de coordonare în cadrul Europol care să se concentreze asupra combaterii contrabandei de-a lungul rutei către Tunisia și mai departe către Lampedusa.

Intensificarea supravegherii frontierelor pe mare și a supravegherii aeriene, inclusiv prin intermediul Frontex, și explorarea opțiunilor de extindere a misiunilor navale în Marea Mediterană. În plus, UE va accelera furnizarea de echipamente și va intensifica instruirea pentru gărzile de coastă tunisiene și pentru alte autorități de aplicare a legii.

Măsuri pentru a limita utilizarea navelor care nu sunt în stare de navigabilitate și măsuri împotriva lanțurilor de aprovizionare și a logisticii contrabandiștilor; scoaterea din funcțiune a ambarcațiunilor și bărcilor recuperate.

Sporirea sprijinului acordat de către autoritățile europene de supraveghere a frontierelor pentru aplicarea unor proceduri rapide și accelerate, inclusiv utilizarea conceptului de țară de origine sigură, respingerea cererilor ca fiind vădit nefondate, emiterea de interdicții de intrare și înregistrarea acestora în Sistemul de Informații Schengen (SIS).

Intensificarea campaniilor de sensibilizare și de comunicare pentru a descuraja traversarea Mediteranei, continuând în același timp să depună eforturi pentru a oferi alternative, cum ar fi admiterea umanitară și căile legale.

Intensificarea cooperării cu ICNUR și OIM pentru a adopta o abordare cuprinzătoare bazată pe rute pentru a asigura protecția de-a lungul traseului și pentru a crește numărul de returnări voluntare asistate în țările de tranzit.

Punerea în aplicare Memorandumul de înțelegere UE-Tunisia și acordarea unei priorități sporite acțiunilor cu impact imediat pentru a aborda situația actuală și accelerarea contractării de noi proiecte în cadrul memorandumului de înțelegere.

Numărul persoanelor care traversează Marea Mediterană cu barca pentru a ajunge în Italia a crescut de peste două ori în acest an, ajungând la 106.000 până în prezent, față de 53.000 de persoane, câte au fost înregistrate anul trecut, informează Politico Europe.

Această creștere – care survine în ciuda acordului controversat încheiat de Comisia Europeană cu Tunisia în iulie pentru a limita fluxurile de imigranți către Europa – pune presiune asupra lui Meloni, care a ajuns la putere anul trecut cu promisiuni de a ține în frâu acest fenomen.

Meloni a însoțit-o pe von der Leyen la Tunis pentru a finaliza acordul, schimbând finanțarea ajutorului cu eforturi mai stricte pentru a împiedica imigranții să ajungă în Italia. De la semnarea acordului, însă, sosirile au crescut cu aproape 40 %.

Președintele francez a vorbit sâmbătă cu Meloni, relatează Reuters, Macron reiterând sprijinul Franței pentru Italia în fața valului de imigranți care sosesc în număr mare. Ministrul francez de interne Gerald Darmanin va vizita Italia în zilele următoare pentru a se întâlni cu omologul său, a precizat președinția franceză.

”Astăzi este un moment în primul rând de solidaritate cu Italia și, de asemenea, de mobilizare din partea Uniunii Europene pentru a veni în sprijin”, a declarat sâmbătă premierul francez Elisabeth Borne la BFM TV.

Miniștrii de interne francez și italian au avut, de asemenea, o convorbire telefonică sâmbătă cu omologul lor german și cu reprezentanți ai UE, a precizat Darmanin într-o postare pe rețelele de socializare. Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a declarat vineri seara târziu că Berlinul a decis să continue să primească imigranții care sosesc în Italia, la două zile după ce a anunțat suspendarea unui acord cu Roma pentru primirea de noi sosiri.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: