Skip to content
Societate

Din plenul Parlamentului European, Traian Băsescu cere Comisiei Europene să refacă raportul MCV pentru România

News.ro

Eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), fost președinte al României, a solicitat luni, în plenul Parlamentului European, reevaluarea ultimului raport MCV pentru România, cerând Comisiei Europene ca acesta să fie ”refăcut prin experți independenți nesubordonați comisarului Timmermans”. În opinia lui Băsescu, raportul pentru anul trecut a fost redactat sub auspiciile atmosferei electorale, când Frans Timmermans era candidat la șefia Comisiei Europene.

”Mecanismul de cooperare și verificare a fost introdus pentru România în anul 2007. În fază inițială, a avut patru obiective. Ultimul raport, cel pentru anul trecut, are nu mai puțin de 18 recomandări, marcând un salt înapoi de vreo 13 ani. Este adevărat, raportul a fost redactat în perioada campaniei electorale, când prietenul meu Frans Timmermans și-a exercitat calitățile de critic pe justiția din România. Pentru a avea un raport corect, solicit Comisiei refacerea raportului pentru România prin experți independenți nesubordonați comisarului Timmermans”, a spus Băsescu, în plen.

Traian Băsescu afirma, încă de săptămâna trecută, într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro, că Guvernul României trebuie să ceară reevaluarea MCV, întrucât ”este nedrept tratamentul pe care îl avem în raport cu Bulgaria”.

Într-un mesaj pe Facebook, eurodeputatul PMP a explicat motivul pentru care a adoptat această poziție în plenul Parlamentului European.

”Sub cooperarea prin MCV România a realizat progrese importante în justiţie. Incontestabil România este un stat de drept chiar dacă mai are de lucru până la atingerea statului de stat de drept consolidat. În aceste condiţii sunt de părere că ultimul raport MCV prin care suntem “decuplaţi” de Bulgaria este inacceptabil. Din acest motiv am cerut Comisiei Europene o reevaluare a progreselor din justiţie”, a spus Traian Băsescu.

Comisia Europeană a publicat la 22 octombrie anul trecut, la Strasbourg, noul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare privind România și Bulgaria, un document în care executivul european critică evoluțiile în domeniul judiciar și în privința luptei anticorupție în cazul României și salută progresele înregistrate de Bulgaria, creând premisele pentru ridicarea MCV în cazul țării vecine.

În privința României, Comisia Europeană arată, în raportul MCV, că ”evoluția situației în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisie”.

”Comisia regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanță cu pozițiile exprimate de celelalte instituții în această privință (…) Comisia are convingerea că România ar putea insufla un nou elan procesului de îndeplinire a obiectivelor MCV și își afirmă disponibilitatea de a oferi sprijin autorităților române în acest scop. Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV”, a mai spus atunci executivul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *