Skip to content
Politică

Dincolo de combinațiile Iohannis-Tudose, statul arată ca un Ford izbit în zid EXCLUSIV

gandul.info

Redacția PSnews.ro vă prezintă motivele pentru care, dincolo de combinațiile dintre președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Mihai Tudose, statul arată ca un Ford izbit în zid. Analiza vă arată cum s-au succedat declarațiile președintelui și premierului, în cronologia recentă a scandalului fățiș dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose. În final, întrebarea pe care ne-o punem este: să fie Tudose, într-un apoteotic final, premierul lui Iohannis, în defavoarea unui alt scenariu tehnocrat?

Iohannis și Tudose la lansarea Ford EcoSport. Dragnea, unde ești?

Klaus Iohannis și Mihai Tudose s-au salutat prietenește joi, în cadru formal, la lansarea noului model Ford EcoSport de la uzina din Craiova. Președintele a admis că se bucură să-l vadă pe Tudose. Ba chiar l-a asigurat de sentimentul de siguranță care-l încearcă față de cinstea și buna-credință a premierului. Iohannis și Tudose nu au, așadar, viziuni ireconciliabile. Premierul și președintele sunt uniți în cuget în ceea ce-i privește pe „penali”: toți ar trebui alungați din partid și de la guvernare, indiferent de preceptul prezumției de nevinovăție.

Totuși, celor doi li se interpune voința și părerea lui Dragnea, în această Sfântă Treime de la putere. În timp ce Dragnea își apară sus-pușii din partid – implicit, protejându-și propria piele în fața acuzațiilor de corupție -, Iohannis pare să fi făcut pace cu actualul premier Tudose.

Episodul 1: Tudose despre demisie. Tensiunea la apogeu

Prim-ministrul Mihai Tudose a vorbit luni despre o posibilă demisie în contextul relației distante cu Dragnea. Sondajele de opinie Avangarde și IMAS îl aduceau în poziția de a recunoaște că rangul de premier credibil stătea să-i cadă. Dar, spre deosebire de Grindeanu, Tudose a ocolit groapa făcută de Dragnea, în care avea să cadă mai târziu însuși liderul PSD: „Eu cu echipa guvernamentală avem cu ce să ne ocupăm 14 ore la Guvern. Această tensiune a ajuns la o culme, la care e albă sau neagră. Ori o lămurim, sau cineva pleacă acasă. O să-mi asum propunerile și o să merg în coaliție. Aproape am niște soluții. La un moment dat, tensiunile ajung la apogeu”, tranșa premierul problema în direct pe postul de televiziune Antena 3. Mărul discordiei? Respingerea propunerii de a semna sesizarea la Curtea Constituțională cu posibilul conflict dintre puterile statului, în urma începerii anchetei DNA în dosarul Belina.

Episodul 2: Întâlnire Tudose-Iohannis la Cotroceni. Acordul tacit

După declarațiile-bombă ale premierului și ulterior întâlnirii acestuia de la Palatul Cotroceni cu președintele, Iohannis transmitea un mesaj tranșant: PSD ar trebui să-și rezolve problemele, să-și vadă de guvernare, „pentru că românii au votat pentru rezultate, pentru o guvernare performantă. În niciun caz românii nu au votat pentru scandaluri de partid”. Pe fondul tensiunilor din PSD, Iohannis i-a dat dreptate premierului: remanierea ar fi singura mutare corectă atunci când persoane aflate în funcții importante în stat sunt anchetate penal. Președintele a pus piciorul în prag: „să se retragă sau să fie retrase de partid”. Mingea era, conform președintelui, în terenul lui Tudose: „e atributul premierului să facă astfel de evaluări și să decidă dacă se impun schimbări în echipa guvernamentală”.

Episodul 3: Anecdota de la lansarea Ford. Tudose dă mâna cu Iohannis

După ce s-a destins la volanul automobilului american în Craiova, unde a probat vehiculul, Iohannis a dezvăluit că, în discuțiile de marți de la Palatul Cotroceni, Tudose i-a înaintat pomelnicul miniștrilor pe care vrea să-i zboare din Guvern, precum și noile nume pe care vrea să le invoce în PSD. Astfel, declarația premierului confirmă faptul că zarurile fuseseră deja aruncate pe teren.

În tot acest timp, când Iohannis, pe scaunul șoferului, rula pe caii-putere ai Ford-ului, capul încoronat al puterii PSD-ului, Liviu Dragnea, – ne închipuim – se zguduia din țâțâni pentru CEx-ul de joi după-amiază, ședință decisivă pentru Mihai Tudose. Ce vor discuta la CEx? Solicitarea de remaniere formulată de către premier, care a amenințat că demisionează dacă revocarea unor miniștri nu este aprobată.

Dar Tudose i-a întins azi manifest mâna lui Iohannis, balanțele au înclinat în echilibru între cei doi. Pe cale de consecință, punctul nevralgic în care viziunea premierului converge cu a președintelui este, așa cum am demonstrat,  acela că un Guvern ai cărui miniștri sunt anchetați pentru fapte de corupție ar trebui să-și schimbe compoziția.

Episodul 4: Dragnea, scos din joc? Mihai Tudose, premierul lui Iohannis

Spunem asta dintr-un motiv simplu: Iohannis dă semnale că îl tolerează pe Tudose. Mai precis, președintele nu-l vrea ușuit. Așadar, șeful statului și premierul au făcut un pact de coabitare împotriva lui Dragnea, ca să nu se spulbere total armonia. Mai mult: Iohannis bagă PSD în sperieți și-l scutură voalat pe Dragnea. Iată cum despică dandanaua președintele Iohannis: „Dacă va cădea și acest Guvern, atunci cu siguranță va trebui să mă întreb extrem de serios dacă PSD mai poate să guverneze”. Pe de altă parte, ca să nu tremure coaliția ca varga, președintele a adăugat că un nou Guvern tehnocrat nu poate să fie o soluție pe termen lung. „Dacă e nevoie de remaniere, remaniere să fie!” a spus cu fermitate șeful statului.

Să fie oare Mihai Tudose prim-ministrul pe care și-l dorește Klaus Iohannis?

Episodul 5: Gălăgie și prăpăd. Statul: ca un Ford izbit în zid

La guvernare vedem gălăgie și prăpăd. Miniștrii se perindă în zgomot de cătușe la DNA, iar Tudose cum să împace și caprele și verzele din partid? Concluzia potrivită cu întâmplările de la lansarea Ford ar fi că, în urma bahausului din ultimele zile, am putea spune că statul e dirijat de Executiv „ca un Ford izbit în zid”. Într-un etern balamuc, PSD-ul pare să catapulteze țara într-un blocaj deconcertant și acut, așa cum niște automobiliști iresponsabili ar izbi frontal de un perete un Ford cu o viteză neverosimilă.

Așadar, cât timp apele nu se vor limpezi la guvernare – măcar apele din insula Belina, dacă nu toate -, Ford-ul lansat azi trebuie să circule clătinându-se pe șoseaua către viitorul utopic în care șosele adevărate chiar vor exista în România, înlocuind astfel simulacrul de căi de comunicație interurbană pe care circulăm în prezent.

În atâția ani în care social-democrații au fost la guvernare, „drumurile noastre toate” din România par să fie din ce în ce mai delabrate. Să sperăm că pactul lui Iohannis cu Tudose e un semn de aliniere la Occident; altfel spus, că „drumurile oamenilor de la putere – toate – se vor întâlni vreodată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *