Skip to content
Puterea Știrilor Video

Diplomația în vreme de război. Ambasadorul României în Cipru: Va trebui să regândim un sistem mult mai solid de proiectare a intereselor României în lume!

Inquam Photos / George Călin

Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, este de părere că România „va trebui să regândească un sistem mult mai solid de proiectare a intereselor țării noastre în lume”. Invitat în studioul Puterea Știrilor, ambasadorul României în Cipru a explicat cum arată diplomația în această perioadă, în vreme de război.

„Este un răspuns extrem de complex. E limpede că ultimii an, și pandemia, acum războiul, au declanșat procese de schimbare amplă, de reașezări ale întregului sistem internațional, pornind de la relațiile de putere și până la dreptul internațional, ca instrument care formalizează juridic raporturile dintre state. E un turbion global, care merge cu foarte mare viteză și care obligă la regândiri, noi strategii. Apar și în câmpul activității diplomatice factori care n-au existat până în momentul de față. Vorbim de zona aceasta de atacuri cibernetice, de amploarea campaniilor de informare și dezinformare, care n-au însoțit niciodată în istorie, de o asemenea anvergură, un conflict. Sunt lucruri care impun readaptări foarte rapid.

Referitor la România și rolul diplomației românești în sistemul internațional, eu cred că țara noastră și-a făcut datoria și a demonstrat că este un aliat de încredere pentru comunitatea euroatlantică, pentru Statele Unite și Europa. În general pentru lumea valorilor democratice și de organizare liberală a societății. Pe de altă parte, diplomația și-a făcut datoria exemplar în această perioadă, în acești parametrii”, a declarat Dan Mihalache, la Puterea Știrilor.

„La nivelul statului, avem nevoie de un proces de regândire a instrumentelor pe care le folosim”

„Cred că trebuie să privim dincolo de acest moment, către schimbările care au loc în lume, către un univers care va veni, al cărui element îl putem intui, dar nu îl cunoaștem încă. Până la urmă, cred că cei care vor înțelege cel mai bine sensurile acestei lumi viitoare vor avea și succes și vor reuși ca, din acest context, să suporte nu doar costurile crizelor, ci să extragă și beneficii. Eu cred, din acest punct de vedere, că la nivel guvernamental, la nivelul statului, avem nevoie de un proces de regândire a instrumentelor pe care le folosim. Cred că, după ce această criză va fi depășită, va trebui să regândim un sistem mult mai solid de proiectare a intereselor României în lume. Am sentimentul că, deocamdată, acest tronson diplomatic este cumva deconectat de componenta economică și e oarecum deconectat și de componenta de diplomație culturală, de tip soft-power.

Cred că, din acest punct de vedere, va trebui să gândim un sistem în care diplomația și interesele economice ale României să fie mult mai bine articulate în instrumente puternice și comune pentru a vedea care sunt oportunitățile țării peste tot în lume și a le valorifica”, a mai susținut ambasadorul României în Cipru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *