Skip to content
Politică

Dircă, acuzație explozivă: legătura dintre votul pe Codul Penal și validarea lui Vlase la SIE EXCLUSIV

epochtimes-romania.com

Avocatul și senatorul USR George-Edward Dircă a oferit miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a lansat o acuzație explozivă la adresa PSD-iștilor privind votul pe Codul Penal (CP).

Concret: parlamentarul de Galați a explicat scorul strâns la care a trecut Codul prin Camera Deputaților (la numai două voturi peste pragul necesar) prin faptul că validarea deputatului social-democrat Gabriel Vlase la conducerea Serviciului de Informații Externe (SIE) ar fi fost condiționată de către Liviu Dragnea de trecerea modificărilor la CP.

„În altă ordine de idei: aflăm acum că au fost niște înțelegeri subterane pe holurile Parlamentului și vedem că, practic, numirea domnului deputat Vlase la șefia SIE a fost condiționată din partea lui Liviu Dragnea de adoptarea Codului Penal. Ședința comună a Parlamentului era astăzi, iar Codul era programat pentru ședința de mâine. S-a modificat ordinea de zi, a fost introdus Codul Penal să se voteze în prima parte a zilei de astăzi, pentru ca mai târziu domnul Vlase să poată fi numit la SIE”, a declarat Dircă.

Totodată, George Dircă a dat asigurări că noile amendamente la CP nu vor ajunge să fie aplicate, întrucât Uniunea Salvați România le va ataca la Curtea Constituțională a României (CCR).

„Nu întreaga coaliție înțelege modificările la acest cod și le acceptă. Vedem că UDMR-ul ieri, în plenul Senatului, a votat varianta propusă de USR pentru redefinirea abuzului în serviciu așa cum ne spune Curtea Constituțională. La votul final pe lege, UDMR-ul s-a abținut. La fel au procedat și în Camera Deputaților. Mai mult decât atât: ieri, în prima parte a zilei, după ce am votat codul, ne-am reîntâlnit la comisia specială (Comisia Iordache – n.r.), unde până și fostul ministru al Justiției, senatorul PSD Robert Cazanciuc, a împărtășit opinia noastră cu privire la redefinirea abuzului în serviciu. La fel: în comisie, ieri, acest articol a fost adoptat la un vot foarte strâns (cu 8 voturi la 7).

Deci e o chestiune foarte sensibilă aici. E clar că acest Cod Penal nu va ajunge în vigoare în forma în care a fost votat acum – sub nicio formă! Noi deja lucrăm la sesizarea Curții Constituționale și e clar că vor mai exista cel puțin două sesiuni de vot pe marginea acestui Cod Penal, a detaliat USR-istul.

În plus, senatorul jurist a ținut să-și exprime dezaprobarea față de urgența celor din PSD pentru trecerea prin Parlament a amendamentelor la Codul Penal, în favoarea președintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea. În același context, George Dircă a deplâns faptul că actuala putere ignoră alte probleme – de exemplu: pe cele din sănătate.

„Noi am criticat încă de la început, spunând că nu se justifică urgența cu care se dorește a fi modificat acest cod. Pe de altă parte, vedem că la numai 14 zile după ce Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță pentru infracțiunea de abuz în serviciu, PSD a reușit să modifice definiția, astfel încât abuzul în serviciu să nu mai producă efecte față de inculpatul Liviu Dragnea.

Vedem cum toate persoanele din acel dosar vor beneficia de reducerea la jumătate a pedepselor primite, întrucât o parte din dosarul respectiv a achitat prejudiciul – mă refer la fosta soție a lui Liviu Dragnea (Bombonica Prodana – n.r.), situație care le va profita tuturor inculpaților din acel dosar.

De asemenea, până la condamnarea lui Liviu Dragnea, acesta era un proiect în dezbatere, dar ar fi trebuit în mod normal să fie discutat în sesiunea din toamnă. Acum este a doua sesiune extraordinară a Parlamentului – din 1990 încoace – care să aibă loc vara. (Iarna s-a mai întâmplat să fie prelungiri.) Motivul pentru care această sesiune a fost convocată este strict votarea acestui Cod Penal. Ca și cum nu mai puteau să aibă răbdare până la toamnă!

Pe de altă parte, aflăm cu tristețe că tinerii mor în spitale și că nu există un acord semnat cu Eurotransplant. În schimb, noi facem modificări la Codul Penal, a spus Dircă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *