Skip to content
Politică

Dircă (USR) nu vede cu ochi buni raportul lui Toader. Va schimba Iohannis jocul în ultima clipă? EXCLUSIV

facebook.com

Senatorul USR George Dircă – membru în comisia juridică a camerei parlamentare superioare – a oferit marți o declarație pentru PSnews.ro, în care s-a arătat optimist că Secția pentru procurori din CSM va aviza negativ propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de revocare a Codruței Kovesi de la conducerea DNA.

CITIȚI ȘI: UPDATE A începus ședința CSM: Tudorel Toader reia discursul de joi seară

Concret: parlamentarul de Galați a opinat că raportul invocat de către Tudorel Toader „este slab argumentat” și „nu întrunește toate caracteristicile obligatorii pe care le prevede legea”.

„Așa cum arată raportul în acest moment, dacă ne referim strict la chestiuni tehnice, eu nu cred că acel raport poate duce la un aviz pentru revocarea procurorului-șef al DNA, fie că e vorba de doamna Kovesi sau că ar fi vorba de un alt nume. Să trecem peste aspectele astea de natură politică și să ne rezumăm strict la chestiuni tehnice: raportul ăsta nu e de natură să poată duce într-un final la revocarea din funcție a unui procuror-șef. Raportul este slab argumentat, nu întrunește toate caracteristicile obligatorii pe care le prevede legea – și anume articolul 51, alineatele 2-7 din Legea 303 (din 2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor – n.r.). Și multe chestiuni de acolo încă nu au fost tranșate de Inspecția Judiciară. Discutăm de supoziții. Este prematur a cere revocarea din funcție, atâta timp cât Inspecția Judiciară nu și-a terminat cercetarea în cazurile respective”, a punctat Dircă.

Iată ce prevede art. 51 din Legea 303/2004:

„(1) La încetarea mandatului funcției de conducere judecătorii sau procurorii pot ocupa, în condițiile prevăzute de art. 4849 și 50, o funcție de conducere la aceeași instanță sau la același parchet ori la altă instanță sau parchet ori revin la instanțele sau parchetele de unde provin sau la o instanță sau parchet unde au dreptul să funcționeze potrivit legii.

(2) Revocarea din funcția de conducere a judecătorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea adunării generale ori a președintelui instanței, pentru următoarele motive:

a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condițiile necesare pentru numirea în funcția de conducere;

b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinile manageriale;

c) în cazul aplicării uneia dintre sancțiunile disciplinare.

(3) La verificarea organizării eficiente a activității vor fi avute în vedere, în principal, următoarele criterii: folosirea adecvată a resurselor umane și materiale, evaluarea necesităților, gestionarea situațiilor de criză, raportul resurse investite – rezultate obținute, gestionarea informațiilor, organizarea pregătirii și perfecționării profesionale și repartizarea sarcinilor în cadrul instanțelor sau parchetelor.

(4) La verificarea comportamentului și comunicării vor fi avute în vedere, în principal, comportamentul și comunicarea cu judecătorii, procurorii, personalul auxiliar, justițiabilii, persoanele implicate în actul de justiție, alte instituții, mass-media, asigurarea accesului la informațiile de interes public din cadrul instanței sau parchetului și transparența actului de conducere.

(5) La verificarea asumării responsabilității vor fi avute în vedere, în principal, îndeplinirea atribuțiilor prevăzute de lege și regulamente, implementarea strategiilor naționale și secvențiale în domeniul justiției și respectarea principiului distribuirii aleatorii sau, după caz, al repartizării pe criterii obiective a cauzelor.

(6) La verificarea aptitudinilor manageriale vor fi avute în vedere, în principal, capacitatea de organizare, capacitatea rapidă de decizie, rezistența la stres, autoperfecționarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie și planificare pe termen scurt, mediu și lung, inițiativă și capacitatea de adaptare rapidă.

(7) Revocarea din funcția de conducere a procurorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea adunării generale ori a conducătorului parchetului, pentru motivele prevăzute la alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”.

Întrebat ce crede că se va întâmpla în ipoteza în care CSM va da aviz favorabil revocării Laurei Kovesi, George Edward Dircă a subliniat că ultimul cuvânt îi aparține președintelui.

„Se poate întâmpla și acest lucru, dar după asta este atributul președintelui în a decide dacă acceptă sau nu solicitarea ministrului Justiției”, a afirmat USR-istul.

În acest punct, l-am întrebat pe senator ce așteptări are de la președintele Klaus Iohannis. La rândul lui, George Dircă a tins către varianta menținerii lui Kovesi la conducerea DNA, dar parlamentarul nu a exclus nici celălalt scenariu.

„Cred că analiza cu foarte mare atenție cererea, precum și întreaga documentație, și eu cred că va acționa în mod corect. Dacă cererea este întemeiată și sunt suficiente probe, cred că va lua o decizie probabil pentru revocare. Dar, având în vedere că n-au fost prezentate elemente noi până în acest moment, așa cum arată raportul în acest moment, eu nu cred că e posibil să fie admisă această cerere”, a încheiat senatorul USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *