Directiva Emisii Industriale la fermele de porci. Noi condiții de aplicare

Vaci
Foto: cultivar elevage

Marți seara (05.12.2023) negociatorii Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord politic provizoriu privind revizuirea Directivei privind emisiile industriale.

Condiții de creștere a animalelor

Colegislatorii sunt de acord să extindă măsurile directivei la fermele de porci cu peste 350 de unități de animale. Sunt excluse fermele care cresc porci extensiv sau ecologic și la exterior pentru o perioadă semnificativă de un an.

Pentru păsări, se va aplica directiva, fermelor de găini ouătoare cu peste 300 de unități de animale și fermelor cu pui destinate producției de carne de peste 280 de unități.

Pentru exploatațiile de creștere a porcilor și păsărilor, limita este de 380 de unități.

Comisia a propus inițial un prag de 150 de unități pentru toate animalele, inclusiv bovinele.

Colegislatorii au convenit să încredințeze Comisiei să revizuiască, până la 31 decembrie 2026, necesitatea unei acțiuni europene pentru a aborda emisiile provenite de la creșterea animalelor, inclusiv a bovinelor, precum și o clauză de reciprocitate pentru a se asigura că producătorii din afara UE respectă criterii echivalente cu Regulile UE la exportul în UE.

Participarea publicului, amenzi și sancțiuni

De asemenea, negociatorii au convenit să sporească transparența și participarea publicului la acordarea de licențe, operarea și monitorizarea instalațiilor reglementate.

Registrul european al emisiilor și transferului de poluanți va fi transformat într-un portal european al emisiilor industriale, unde cetățenii vor putea accesa date referitoare la toate permisele europene și activitățile locale poluante. Sistemele electronice de autorizare ar trebui să fie în vigoare până în 2035 cel târziu.

Amenzi de cel puțin 3% din cifra de afaceri anuală

Companiile neconforme se pot confrunta cu amenzi de cel puțin 3% din cifra de afaceri anuală a operatorului în UE pentru cele mai grave încălcări, iar statele membre acordă cetățenilor afectați de normele de nerespectare dreptul de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile cauzate sănătății lor.

Urmatoarele etape

Acordul mai trebuie adoptat de Parlament și Consiliu, apoi textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare, 20 de zile mai târziu. Statele membre vor avea la dispoziție 22 de luni pentru a se conforma acestei directive.

https://www.europarl.europa.eu

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: