Skip to content
" "
Economie Societate

Director ANRE: Începând cu 1 aprilie 2021, piaţa de gaze naturale va fi absolut liberă. Noțiunea de ‘piață reglementată’ va dispărea

sibiu100.ro

Autorităţile române au propus un proiect de liberalizare a pieţei gazului, care ar urma să se desfăşoare în trei etape şi care începând cu 1 aprilie 2021 ar trebui să ducă la eliminarea noţiunii de „piață reglementată”, a declarat Claudiu Dumbrăveanu, Director General al Direcţiei Generale Piaţa de Energie şi Preţuri din cadrul ANRE, în timpul unei conferinţe desfăşurate vineri, la Hotelul Marriot din Bucureşti, scrie B1.

Privitor la modificarea Legii 123/2012, autorităţile române au propus un program de liberalizare completă a pieţei en-gross (de gaze – n.r.) şi a pieţei cu amănuntul în trei etape„, a precizat Claudiu Dumbraveanu.

" "

Legea 123 este legea „energiei electrice și a gazelor naturale”.

Potrivit directorului ANRE, etapele liberalizării pieţei gazului ar urma să fie:

Etapa 1 – se va desfăşura până la 31 martie 2020, iar cantităţile de gaze cu preţ de 68 de lei alocate de către ANRE vor rămâne aşa cum au fost aşa alocate până acum. Motivul invocat pentru menţinerea acestei situaţii fiind faptul că există contracte semnate deja, iar o internvenție în ele „ar crea mari distorsiuni piaţă” și „crize artificiale în piața de gaze”;

Etapa 2 – cuprinde perioada 1 aprilie 2020 – 31 martie 2021. Aceasta va fi aşa-numita perioada de tranziţie în care producătorii vor asigura, la preţ reglementat, 50% din necesarul consumatorilor casnici şi al producătorilor de energie termică. Urmând ca restul de 50% să fie asigurat de către furnizori şi clienţi din piaţa concurenţială;

Etapa 3 – va fi iniţiată în 2019 (dar implementată începând cu 1 aprilie 2021), şi prevede demararea aşa-numitului program de „Gas Release”, care va înlocui obligaţiile de tranzacţionare impuse prin OUG 114. Este vorba de nişte prevederi legale care obliga furnizorii şi producătorii de gaz să tranzacţioneze minimum de 50%, respectiv 40% pe piaţa internă. Durata acestui program, dacă va fi demarat, va fi stabilită tot în 2020.

Începând cu 1 aprilie 2021, piaţa va fi absolut liberă, în sensul că achiziţia se va face în regim concurenţial de pe piaţa en-gross, iar furnizorii vor furniza gaze naturale clienţilor finali în regim concurenţial. Practic, va dispărea noţiunea de ‘piață reglementată‘”, a declarat Director General al Direcţiei Generale Piaţa de Energie şi Preţuri din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Toate aceste modificări au fost prezentate într-o videoconferinţa din data de 12 septembrie. Comisia Europeană, de principiu, a aprobat intenţiile autorităţilor romane. Ulterior, luni 23 septembrie, a fost trimis de către MAE un răspuns formal care a inclus iniţiativa legislativă de modificare a Legii 123/2012, în sensul eliminării restricţiilor de care am amintit, iar ieri (26 septembrie – n.r.) a venit răspunsul de la Comisia Europeană amânarea de trei luni de conformare de către autorităţile române„, a adăugat Claudiu Dumbrăveanu.

El a atins şi marea problemă a taxei de 2% pe cifra de afaceri, implementată tot de OUG 114/2018 „a lăcomiei”.

Pe partea de 2% există o iniţiativă. Este înregistrat la Camera Deputaţilor un proict de lege (…) de abrogare a taxei de 2% începând cu data de 1 ianuarie 2020„, a mai spus Directorul General al Direcţiei Generale Piaţa de Energie şi Preţuri din cadrul ANRE.

Tot el a precizat că se speră ca proiectul de abrogare a taxei de 2% pe cifra de afaceri să fie adoptat până la sfârşitul acestui an.

Tot în cursul anului 2020 aşteptam ca autorităţile romane să reuseasa să definitiveze mecanismul de protecţie a clienţilor vulnerabili (cei care nu şi-ar permite gaze naturale la un preţ mai mare – n.r.) pentru că şi în viziunea ANRE clienţii vulnerabili sunt cei care trebuiesc ajutaţi. Iar menţinerea unui preţ reglementat pentru toţi clienţii, chiar şi pentru cei care nu au nevoie de o protecţie, nu mi se pare corectă„.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei „Evoluţia Preţului Gazelor Natural prin Restructurarea Sectorului Gazelor Naturale”, susţinută de Financial Intelligence.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *