Director Google: Deepfake-urile, o „amenințare gravă” la adresa democrației în acest an electoral

Google laptop angajat
Sursa foto: Benjamin Dada on Unsplash

O explozie de deepfake-uri și alte dezinformări bazate pe inteligența artificială reprezintă o „amenințare gravă” la adresa democrației într-un an electoral important la nivel mondial, a avertizat unul dintre cei mai importanți directori de la Google, potrivit The Times.

Alături de Amazon, Twitter/X, TikTok, Meta și alte 15 corporații tehnologice, compania lansează un program de identificare și eliminare automată a videoclipurilor și înregistrărilor audio false și menite să denatureze opinia publică.

Marea Britanie, Statele Unite, India, Germania și Indonezia se numără printre cele 64 de țări care organizează sau au organizat deja alegeri în acest an, într-un climat de insecuritate și agitație.

„Sfârșitul democrației”

Există o preocupare deosebită că videoclipurile generate de inteligența artificială pot influența rezultatele unora dintre cele mai apropiate și mai importante curse electorale.

În timpul alegerilor primare ale Partidului Democrat din New Hampshire, în urmă cu câteva săptămâni, până la 25.000 de gospodării au primit apeluri telefonice cu o înregistrare manipulată a vocii președintelui Biden, care le cerea să se abțină de la vot.

Începând de joi, imagini fabricate ale unui reportaj difuzat în Franța despre o presupusă tentativă de asasinat asupra președintelui Emmanuel Macron s-au răspândit pe internet. Există suspiciuni că ar putea proveni din Rusia.

Adevăratul risc

Acordul de la Munchen, inițiativa comună a marilor tehnologii, prevede utilizarea sistemelor de inteligență artificială și a altor algoritmi pentru „filigranarea” conținutului autentic și pentru a detecta automat înregistrările audio sau video care au fost falsificate sau trucate în scopuri politice. Acordul a fost salutat de liderii politici de pe ambele maluri ale Atlanticului.

„Adevăratul risc este ca, până la sfârșitul anului, nimeni să nu mai creadă nimic din ceea ce vede, pentru că totul poate fi o minciună”, a declarat Kersti Kaljulaid, fostul președinte al Estoniei, care a fost ținta dezinformării rusești timp de două decenii.

„De fapt, cred că firmele de tehnologie sunt singurele care pot ajuta. Imaginați-vă un guvern care le spune oamenilor că deepfaking-ul este interzis în țara lor într-un an electoral. Ce va spune opoziția?”

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: