Skip to content
Economie

Directorii companiilor de stat, legături politice și salarii de zeci sau chiar sute de mii de euro: Cât câștigă cei care stabilesc facturile la energie

facebook

Companiile de stat care produc energia electrică și gazul sunt măcinate de incompetență și rețele politice, în timp ce directorii sunt răsplătiți cu salarii de sute de mii de euro. Cetățenii plătesc facturi uriașe, iar rețelele politice rămân abonate la banii statului.

Prețul petrolului a ajuns la 140 de dolari pe baril, iar prețul gazului a ajuns la 300 de euro/MWh. Petrolul se apropie de prețul istoric de 147,5 dolari/baril, însă gazul a depășit deja cu mult toate recordurilor. Toate acestea se vor reflecta în facturile românilor și în prețul carburanților, care a depășit pragul de 7 lei/litru în benzinăriile din țară.

PS News vă prezintă cine conduce cele mai mari companii de stat care produc energie și gaze și ce legături politice se ascund în spatele acestor rețele abonate la banii statului.

Directorul Hidroelectrica, 765.036 lei pe an

Bogdan Nicolae Badea este directorul Hidroelectrica, din 2017, companie care produce energie electrică. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 80% din Hidroelectrica.

Bogdan Badea are un salariu anual de 756.036 lei, potrivit declarației de avere, adică circa 150.000 de euro pe an. Soția acestuia este medic în București și primește un salariu de 135.801 lei pe an. În conturile bancare a strâns circa 480.000 de lei, apoi alți 17.914 euro și 10.664 de dolari. De asemenea, declară bijuterii în valoare de 65.000 de euro, 2 case și 2 autoturisme.

Bogdan Badea, sursa foto: zf.ro

Cariera lui Bogdan Badea se datorează legăturilor politice. În 2013 a fost numit secretar de stat la Ministerul Economiei, pe vremea când Andrei Gerea conducea acest minister în guvernul Ponta 2. Apoi în decembrie 2014 a fost iarăși numit secretar de stat, însă la Ministerul Energiei, condus tot de Andrei Gerea, în guvernul Ponta 4. În urma prieteniei cu Gerea, Bogdan Badea ajunge să fie numit membru în Consiliul de Administrație al Rompetrol SA și membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom SA, companii la care statul român este acționar, reiese din CV-ul său. În februarie 2017 primește o funcție la Hidroelectrica, iar câteva luni mai târziu, în iunie 2017, este numit director al Hidroelectrica, pe când Guvernul era condus de Sorin Grindeanu.

Bogdan Badea este inginer în construcții și a lucrat mai mulți ani în acest domeniu, până când în 2007 a fost numit membru al Consiliului de Administrație al Enel Energie SA. Tot în 2007 a primit funcția de director strategie la Electrica SA.

Directorul Nuclearelectrica, 390.902 lei net pe an

Cosmin Ghiță este directorul Nuclearelectrica SA, compania de stat care produce energie electrică la Cernavoda. La vârsta de 28 de ani, acesta a devenit directorul companiei, fără să aibă nicio experiență în domeniu. Ghiță nu a condus nicio echipă de muncitori, dar a fost pus directorul unei companii estimată la zeci de miliarde de euro, de care depinde securitatea energetică a României.

Cosmin Ghiță, sursa foto: nuclearelectrica.ro

Cosmin Ghiță a terminat liceul la Școala Americană din București, o școală privată unde taxele încep de la 10.000 de euro și ajung chiar și la 20.000 de euro. După liceu, a continuat studiile în SUA, la o universitate privată din Maine. Potrivit CV-ului său, acesta a studiat Științe politice în limba rusă și Științe Economice.

Cosmin Ghiță a lucrat pentru Chevron, o mare companie petrolieră din SUA. În cadrul companiei a avut funcția de specialist relații publice, iar în 2012 s-a transferat în România. În 2017, obține prima funcție politică, devenind consilier al premierului Sorin Grindeanu, unde rămâne până în septembrie 2017. În iunie 2017, este uns imediat cu funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale a Uraniului SA, la vârsta de 28 de ani. În septembrie 2017, primește funcția de director Nuclearelectrica, fără nicio experiență în domeniu, fără studii în domeniu.

Cosmin Ghiță încasează un salariu anual net de 390.902 lei, potrivit declarației de avere din 2021, adică aproape 80.000 de euro net pe an. De asemenea, mai primește 66.159 lei brut de la AMROMCO BV+SA, unde declară că ar fi administrator neexecutiv. AMROMCO pare a fi o companie de furnizare de petrol și gaze din Ploiești. Ghiță declară că nu deține terenuri, case, mașini, bijuterii, plasamente. În conturile bancare a strâns 669.000 de lei.

Deși este directorul Nuclearelectrica de aproape 5 ani, Cosmin Ghiță nu a reușit nici până acum să înceapă construcția unui nou reactor la centrala nucleară de la Cernavoda. Chiar dacă nu are niciun rezultat la conducerea companiei, acesta rămâne liniștit în funcție și încasează salariul de zeci de mii de euro.

Directorul Romgaz nu declară salariul

Aristotel Marius Jude este directorul general Romgaz, din februarie 2021, însă acesta are mari probleme de transparență, deoarece în declarația din 2021 nu declară nici veniturile pe care le încasează, nici băncile în care își ține banii. Agenția Națională de Integritate a permis ca salariile din companiile Romgaz, Transelectrica, Transgaz și Electrica să fie considerate „strict secret”, iar actuala lege nu-i obligă pe angajații din aceste companii de stat să-și declare veniturile.

Totuși, Adrian Volintiru, fostul director Romgaz, fusese numit în funcție în iunie 2018, iar un an mai târziu declara că a primit un salariu de 246.860 lei, potrivit declarației de avere din 2019. Deci salariul anual al directorului Romgaz ar putea ajunge la circa 500.000 de lei.

Aristotel Jude, actualul director, ascunde toate veniturile familiei sale. Soția acestuia lucrează și ea la Romgaz, dar nu avem informații despre salariul pe care îl încasează. Într-o declarație din 2020, Aristotel Jude preciza că a primit 120.616 lei pentru „prestații specifice funcției de consilier manager” la Romgaz Mediaș și 79.934 lei pentru „prestații specifice funcției de administrator” tot la Romgaz Mediaș. Deci în total a încasat 200.000 de lei.

Aristotel Marius Jude, sursa foto: economica.net

Jude a lucrat pentru prima dată la Romgaz în 2002, unde era consilier juridic la sucursala din Mediaș, și de-a lungul timpului a schimbat mai multe funcții în compania de stat. Aristotel Jude este un apropiat al lui Victor Grigorescu, fost ministru al energiei, și acest lucru reiese inclusiv din CV (foto mai jos). În decembrie 2015, când Grigorescu era ministrul energiei, l-a adus pe Jude în funcția de secretar de stat. După aventura la Minister, Jude s-a întors imediat la Romgaz, de parcă nu a părăsit niciodată compania, și a ocupat direct funcția de Administrator – membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al Romgaz. Ulterior, și-a continuat drumul spre conducerea celei mai mari companii de gaz din România, unde Ministerul Energiei deține 70% din acțiuni.

CV-ul lui Aristotel Jude, paragraful în care se laudă cu legăturile sale politice

2 comentarii la “Directorii companiilor de stat, legături politice și salarii de zeci sau chiar sute de mii de euro: Cât câștigă cei care stabilesc facturile la energie

  1. Verificați pe site hidroelectrica, rubrica documente aga ca au încasat, fiecare în 2021 pt 2020 1,6 mil lei brut fiecare din directorat undeva la 1 mil lei net /ciumat. Anul acesta vor lua probabil dublu pt rezultate de…premiul Nobel pt ec

  2. DOAMNE ABIA ASTEPT O INVAZIE ,,RUSEASCA,, !? TARE AS VREA UN -A.K.M-PE MANA SI CUM AM TRAS IN ESCORTELE CU ,,DETINUTI,, PE PUNCTELE DE LUCRU -DUPA TIGANI CE ARUNCAU PACHETE SI TIGARI ASA AS TRAGE DUPA TOTI ,,ACTIONARII ,,ASTIA CICA ,,CAPITALISTI ,, PE MUNCA SI CONTRIBUTIILE MELE TIMP DE ,,42,, DE ANI.! AJUTA-NE ,,DOAMNE ,, SA VINA UN ALT ,,89,, CA POATE-L PREGATIM MAI BINE SI STARPIM TOTI ,,VANZATORII,, SI DEZIDENTII CHIPURILE ,,STRANIERI,, AVEM O TARA INCA FRUMOASA SI BOGATA CARE TREBUIE SA FIE PENTRU ROMANII DE RAND NU PENTRU ,,HAHALERE,, PUPINCURISTE CU STRAINII.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *