Skip to content
Politică

Directorul general al FMI are probleme cu legea

Problemele din justiţie ale directorului general al FMI, Christine Lagarde, o pot costa pe acesta al doilea mandat la şefia instituţiei, chiar dacă până în prezent reconfirmarea sa în funcţie, în iulie 2016, era considerată ca sigură, potrivit antena3.ro.

Lagarde va fi judecată pentru neglijenţă în serviciu, în legătură cu rolul avut acum aproape 20 de ani, ca ministru de Finanţe, într-un acord între guvernul Franţei şi omul de afaceri Bernard Tapie în care acesta a primit despăgubiri în valoare de 403 milioane de euro.

Dosarul se referă la o sentinţă de arbitraj prin care Bernard Tapie a primit 403 milioane de euro, dintre care 45 de milioane ca prejudiciu moral, pentru încheierea unui litigiu cu Banca Crédit Lyonnais privind vânzarea Adidas în 1994.

O instanţă din Franţa a decis joi iniţierea unui proces împotriva lui Lagarde, chiar dacă procurorii au recomandat în septembrie ca acest caz să fie închis.

Lagarde a negat în repetate rânduri că ar fi procedat incorect, iar avocatul său a spus că va contesta decizia ca ea să fie judecată.

La reuniunea anuală a FMI care a avut loc la Lima în luna octombrie, Lagarde a spus că este dispusă să conducă instituţia financiară pentru încă un mandat.

Dacă procesul va avea loc, ar putea fi dificil să obţină al doilea mandat”, consideră Montanino, în prezent director pentru afaceri globale şi programe economice la Consiliul Atlantic din Washington.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *