Skip to content
Externe

Directorul OMS a vizitat oraşul Irpin, puternic afectat de război

Twitter

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a efectuat, sâmbătă după-amiază, o vizită în localitatea Irpin din Ucraina, grav afectată după atacurile armatei ruse din lunile februarie şi martie.

Oficialul OMS s-a întâlnit cu primarul oraşului Irpin, Olexandr Markuşîn, alături de care a vizitat cartierele distruse de militarii ruşi, în perioada în care au încercat să cucerească localitatea, notează Agerpres.

Primarul Irpinului i-a transmis reprezentantului OMS că, în urma războiului, 17 clădiri, atât blocuri, cât şi case, au fost complet distruse, iar 2.000 de familii nu au în momentul de faţă spaţii de locuit.

Am făcut o expertiză asupra clădirilor să vedem dacă pot sau nu pot fi refăcute, dar 17 dintre ele au fost distruse în totalitate şi nu vor mai putea fi reconstruite. Mai mult de 2.000 de familii nu au unde să locuiască în prezent. Încercăm să refacem utilităţile, alimentarea cu apă a fost restabilită aproape în tot oraşul, continuăm cu electricitatea şi gazele. Practic, oraşul se întoarce la viaţă, dar, de fapt, după eliberarea oraşului şi încetarea ostilităţilor, doar pe două străzi se putea circula, restul fiind blocate. A fost nevoie doar de zece zile pentru a le curăţa pe toate şi pentru a demina zonele din oraş”, a afirmat Olexandr Markuşîn.

Oraşul Irpin, care se află la Nord-Vest de Kiev, avea, înainte de începerea războiului, o populaţie de 100.000 de locuitori, cea mai mare parte a acestora refugiindu-se.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *