Skip to content
Coronavirus

Directorul OMS i-a răspuns lui Trump la critici: Nu politizaţi virusul

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Tedros Adhanom Ghebreyesus a solicitat miercuri ca pandemia de coronavirus să nu fie „politizată”, după ce preşedintele american a acuzat agenţia Naţiunilor Unite că este prea apropiată de China şi că a gestionat prost epidemia, scrie AFP, citată de news.ro.

„Nu politizaţi virusul. Nu este nevoie să folosiţi Covid pentru a marca puncte politice”, a lansat în cursul conferinţei de presă, online, Tedros  Adhanom Ghebreyesus, după ce a fost întrebat de un jurnalist despre acuzaţiile aduse marţi de Donald Trump.

„Vă rog, puneţi în carantină politizarea Covid-19”, a spus el. „Noi nu facem politică la OMS”. 

Preşedintele Trump a criticat marţi dur OMS în cadrul conferinţei de presă de la Casa Albă, apreciind că este prea apropiată de Beijing. „Totul pare foarte favorabil Chinei, iar acest lucru este inacceptabil”, a declarat el.

Trump a criticat în special decizia OMS de a se pronunţa contra închiderii frontierelor celor care vin din China la începutul epidemiei.

„OMS chiar a dat-o în bară”, a scris el pe Twitter.

El a ameninţat că suspendă finanţarea americană către OMS, Statele Unite fiind principalul contributor. „Nu spun că o voi face, dar vom analiza posibilitatea aceasta”, a afirmat preşedintele.

Directorul general al OMS a mulţumit miercuri SUA pentru „susţinerea generoasă” contra pandemiei, dar a solicitat lumii „să-şi unească energia”.

„Statele Unite şi China ar trebui să se unească pentru a combate acest duşman periculos”, a spus el. „Este periculos, avem nevoie de unitate”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Să nu continuăm să ne jucăm cu focul” în faţa unui virus care se răspândeşte „exponenţial”, a insistat el, în contextul în care bilanţul pandemiei se apropie de pragul de 100.000 de decese în lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *