Directorul penitenciarelor: La sfârșitul lui 2023, sistemul penitenciar va fi suficient de bine dezvoltat

Alina Gorghiu
Foto: PS News

La semnarea de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a contractului de execuţie lucrări pentru noul Penitenciar de la Unguriu, jud. Buzău, directorul general al Poliției Penitenciare, Dan HALCHIN a afirmat ca „acest proiect este unul cum rar se va putea vedea în Europa”.

„Vor fi 10 pavilioane pentru regimul semi-deschis, două pavilioane pentru regimul deschis și un element de absolută noutate. va fi un pavilion exterior în proximitatea construcției principale, care va permite persoanelor private de libertate se acomodeze cu viața de după eliberare. Până acum nu avem așa ceva. Vom avea după cei 4 ani, maxim cât va dura execuția”.

Dan HALCHIN a spus ca pentru 2024 sunt planificate a fi date în folosință 2800 de de noi locuri de cazare, dar, „probabil vom avea undeva la 3000″.

„În acest an, potrivit planului pe care îl avem în vigoare, trebuie să dăm în folosință 1275 de locuri noi. Aceasta este dimensiunea cu care trebuie să ne mărim capacitatea de detenție. Până în acest moment au fost date în folosință 825 de locuri, diferența fiind în stadii avansate de  execuție. Până pe 31 decembrie le vom avea și pe acelea. Deci, practic 2023 este al 3-lea an în care Administrația Națională a Penitenciarelor bifează, (ba chiar dă in folosință) cu câteva locuri mai multe decât s-a planificat în 2021. Am avut planificate 210, am dat 216 în 2022 am avut planificate 445, am dat 505 anul acesta. Pentru anul care urmează  sunt planificate a fi date în folosință 2800 de de noi locuri de cazare, probabil vom avea undeva la 3000 de noi locuri de cazare.

Asta înseamnă sistemul penitenciar la sfârșitul anului 2023 va fi suficient de bine dezvoltat în așa fel încât se intre serios și în pavilioanele clasice, mai vechi,de zeci de ani, și le aducă și pe acelea la standarde foarte bune.”

Proiecte in derulare: Penitenciarul Ploiești, Penitenciarul Bistrița, Penitenciarul Timișoara, Penitenciarul Arad,Penitenciarul Poarta Albă

„La sfârșitul anului 2022 am început colaborarea cu Penitenciarul Ploiești, care pe cheltuiala agentului economic a avutoportunitatea de a caza 40 de deținuți în afara penitenciarului clasic, sa lucreze la agentul economic respectiv. Am continuat cu Penitenciarul Bistrița de o manieră similară, 47 de locuri. Cel mai solid proiect până acum este cel de la Timișoara, cu 92 de locuri. Acest proiect are posibilitatea și perspectiva de a se extinde cu, probabil,  încă 20 de locuri anul care vine, în primul trimestru.

Foarte aproape de darea în folosință se află Penitenciarul Arad, cu o colaborare de 35 de locuri la un agent economic de acolo, din zonă și am fost un pic optimiști cu o colaborare la Penitenciarul Poarta Albă cu o firmă din Constanța, dar acolo s-a schimbat management-ul. Dar, probabil că anul ăsta nu vom reuși să materializăm”.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, prezentă la eveniment, a subliniat faptul că sistemul penitenciar are cea mai mare vulnerabilitate pe regimul semideschis, unde gradul de ocupare este cel mai mare, de 139%, astfel că, prin crearea acestor noi locuri de cazare (…)se va duce la o creştere la 2723 de locuri, iar indicele mediu de ocupare va cobora la 94,38 % (adică sub sută la sută), ceea ce reprezintă o schimbare fundamentală în sistemul penitenciar.

Penitenciarului de la Berceni (Prahova) va avea 1000 de locuri de detenţie cu regim de maximă siguranţă şi închis

”Probabil că va dura o perioadă de 4 ani de zile până la finalizarea acestui penitenciar (…),  acest proiect de la Unguriu face parte dintre cele incluse de România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei privind contractarea unui împrumut în vederea sprijinului pentru proiectul numit: Monitorizarea infrastructurii judiciare din România, semnat în 2019 şi aprobat prin lege în 2020. Alături de penitenciarul de la Unguriu este inclus în acest acord şi proiectul penitenciarului de la Berceni din judeţul Prahova. Acolo vom construi un nou penitenciar care va avea 1000 de locuri de detenţie calculate tot la 4 metri pătraţi, însă regimul va fi de maximă siguranţă şi închis”, a adăugat ministrul Justitiei.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: