Skip to content
Puterea Știrilor Video

Discursul antivaccinist și antieuropean promovat de AUR a prins la o treime din populația României: ”Vom intra pe lista neagră a Comisiei Europene”

Inquam Photos / George Călin

Invitat la Puterea Știrilor, politologul și analistul politic, Cristian Pîrvulescu este de părere că România va intra în curând pe lista neagră a Comisiei Europene, dacă politicile antieuropene de genul promovate de AUR capătă din ce în ce mai mulți adepți, inclusiv printre partidele aflate la putere. ”AUR urmărește să intre în acele mișcări anti-europene care vor pur și simplu să distrugă Uniunea Europeană”, susține politologul. Pîrvulescu spune că inclusiv neadoptarea certificatului verde este rezultatul protestelor AUR și ezitărilor PSD.

„Există un public care ascultă mesajele AUR pentru că altfel nu le-ar mai transmite, un un public numeros, aproape o treime, care a fost pierdut din cauza politicilor eronate ale Guvernului. Este vorba despre o treime care sunt dispuși să se vaccineze, o treime care sunt contra și avem mijlocul. Aceștia din mijloc au fost influențați pe parcursul verii și toamnei de mesajele antivacciniste. A fost un moment în care certificatul sanitar a fost discutat și a început să crească vaccinarea și apoi s-au prăbușit din nou, din cauza PSD-ul și a AUR-ului.

PSD trebuie să își asume responsabilitatea. Eu mi-aș dori ca domnul Rafila să ajungă ministru, l-aș fi văzut și prim-ministru, pentru a vedea ce discurs va mai folosi în momentul în care are responsabilitatea întreagă. Din opoziție susține, de exemplu, ideea testării fără să forțeze ideea vaccinării. Nimeni nu e împotriva ideii testării, dar nu e suficientă.

La AUR, în schimb, dacă ar fi vorba numai despre antivaccinism, ar fi un lucru care ar putea fi mai devreme sau mai târziu controlat, pentru că pandemia va trece și ceea ce este rațional se va impune și în România. Problema este că susține multe alte idei care nu au nicio legătură cu Uniunea Europeană. De altfel, domnul Simion și-a găsit un model politic în Viktor Orban și acum este foarte interesant cum Kelemen Hunor și George Simion se vor înțelege, căci amândoi au o impresie extraordinară despre Viktor Orban.

Acesta urmărește să intre în acele mișcări anti-europene care vor pur și simplu să distrugă Uniunea Europeană. Ceea ce este îngrozitor este că au convins o parte din populația României că integrarea europeană este o eroare. Spun că este îngrozitor pentru că orice calcul rațional ne demonstrează că și pentru cei mai săraci dintre români a fost un avantaj”, spune Pîrvulescu.

Analistul susține că „ideile fanatice religioase” reprezintă principala problemă AUR.

„Asta e problema: ideile fanatic religioase. Domnul Târziu a fost liderul Coaliției pentru Familie, care încerca să ne pună pe aceeași linie cu Ungaria și Polonia. 

Vorbim despre avantaje de la Uniunea Europeană. Toată lumea vrea acces la PNRR. PSD-ul își dorește să participe la guvernare și pentru a beneficia de PNRR.

În Ungaria și Polonia PNRR-ul nu a fost aprobat în niciun fel, păi de ce?! Din cauza unor politici ca cele propuse de AUR. Asta vrem să pățim?!

Eu cred că România va intra rapid pe lista neagră a Comisiei Europene pentru că cei care conduc România în momentul de față au în gând această direcție.

AUR nu are decât de câștigat. Pentru cine lucrează AUR?! Patriotismul lor de paradă nu are niciun fel de valoare, este doar un patriotism afișat ca și cel al fasciștilor polonezi. În realitate, patriotismul se traduce prin asigurarea bunăstării poporului tău, iar bunăstarea nu poate veni decât dintr-o singură direcție. Aranjamentul statului-națiune este un aranjament care nu mai face față momentului actual când avem 4 milioane de români care trăiesc în străinătate, nemulțumiți, votanți AUR, dar care trăiesc în străinătate. 

Dacă statul-națiune funcționa bine, oamenii ăștia erau în România. Știți ce se spune?! De vină este corupția. Facem niște calcule de bun simț și o să vedem că da, corupția este o problemă, dar și dacă vom rezolva problema corupției, ceea ce este evident o naivitate, noi nu vom putea rezolva problemele sociale și economice ale României decât în măsura în care participăm la o mare piață, așa cum este piața europeană”, conchide Cristian Pîrvulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *