Skip to content
Politică

Discursul lui Tusk, prin ochii presei: cum au titrat agențiile din România

http://www.eppgroup.eu

Donald Tusk, oficialul european care a impresionat o întreagă națiune cu discursul său în limba română susținut joi seara, la Ateneu, a ajuns pe prima pagină a presei din România. Tot el a devenit personajul-cheie al internauților care continuă și astăzi să abunde rețelele de socializare cu comentarii de laudă în adresa președintelui Consiliului European. Așa ajunge România să preia șefia UE sub eclipsa unui gest memorabil care, vrem să credem, va fi unul de bun augur.

Reporterii psnews.ro au făcut radiografia presei românești, lucru care ne conferă dreptul să credem că jurnaliștii au fost, în mare, cei care au dat tonul acestui subiect.

Au fost, evident, și colegi care au preferat să mediatizeze subiectul de o manieră strict informativă (a1.rodigi24.roprotv.ro). Mulți, însă, au fost și cei care au băgat emoție în titlurile respectivei știri.

Wallstreet.ro recurge, de exemplu, la un superlativ elegant care duce cititorul cu gândul la diferențele dintre înălțimea europeană și realitatea românească: Cel mai aplaudat discurs: Donald Tusk a dat clasa politicienilor români. B1.ro titrează: România EUROPEANĂ: Donald Tusk a cucerit o țară întreagă cu discursul său în limba română: ”Ar fi un candidat de succes la președinția României”.

Observația că a fost un discurs aplaudat sau calificarea gestului prin determinativele „fascinant”, „impresionant”, „memorabil” se regăsesc în mai multe titluri:

epochtimes-romania.comDonald Tusk, aplaudat la scenă deschisă pentru discursul în limba română susţinut la Ateneu

Magda Gradinaru opinează pe ziare.com „De ce i-a cucerit Donald Tusk pe romani si ce au ratat Dancila si Iohannis, deopotriva”

Capital.ro: Moment unic la Ateneul Român! Donald Tusk, discurs superb în limba română: Prima maşină a familiei a fost o Dacia 1300

Evz.ro: Cuvintele care au emoționat ÎNTREAGA ȚARĂ. Discursul SUPERB al lui Tusk în LIMBA ROMÂNĂ. VIDEO

G4media.ro: VIDEO Donald Tusk, discurs entuziasmant în limba română la Ateneu: Fac apel la români să apere libertatea, integritatea și statul de drept cum a apărat Helmuth Dukadam cele 4 penalty-uri

DCnews.ro: Donald Tusk a dat lovitura în România. Val de reacții la mesajul despre Duckadam

Antena3.ro: Discurs Donald Tusk, discurs memorabil în limba română, la Ateneu. Versuri din Nichita Stănescu, omagiu pentru Helmuth Duckadam

Realitatea.net: Vezi aici discursul integral rostit de Donald Tusk în limba română, care a smuls ropote de aplauze!

Vineri, a1.ro a publicat detalii despre omul care a scris vorbele meșteșugite în discursul lui Donald Tusk. Și culmea: acesta nu este un român.

Psnews.ro amintește că actualul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a ținut joi seara la Ateneul Român cu ocazia preluării oficiale a președinției Consiliului, un discurs într-o română impecabilă, citând chiar din marii artiști și gânditori români:

„Sunt sigur că preşedinţia dvs vă fi la fel de energică, românească şi europeană că muzica lui George Enescu. Şi nu o spun pentru că ne aflăm la Ateneu, ci pentru că ştiu cât de rezistenţă şi creativă e naţiunea romană. După cum spunea poetul român Nichita Stănescu:

Se apropie viitorul, se aude, se vede

Gândurile pe care le trimit spre el se-ntorc mai repede ca altădată.

Şi-mi trec scântei şuierând în viteză prin suflet,

vestindu-l întruna.

Cei care cred că e un semn de putere pentru încălcarea regulilor europene, se înşeală. E un semn de slăbiciune. Cei care lupta pentru apărarea valorilor europene le spun: continuaţi lupta.După cum spunea Mircea Eliade: Lumina nu vine din lumină, ci din întuneric. Andrei Pleșu spunea: Toate obstacolele ne par ziduri.” a declarat Donald Tusk în discursul său.

Variantă integrală a discursului său, AICI: Polonezul Donald Tusk, președintele CE, i-a citat pe Cioran, Nichita Stănescu și Eliade. Discurs într-o română perfectă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *