Skip to content
Politică

Discursul urii. Cum se cațără AUR pe tragedia din Afganistan pentru a obține capital de imagine

Facebook

AUR continuă seria momentelor controversate. După ce copreședintele AUR, Claudiu Târziu a încercat să retrezească în mentalul colectiv una dintre temele preferate ale extremei drepte, respectiv pericolului maghiar, iată că acum a venit rândul lui George Simion să agite apele. Acesta a profitat imediat de situația tragică din Afganistan pentru a cere președintelui Iohannis și guvernului „să nu expună românii în faţa valului de refugiaţi afgani, care ar putea genera reale ameninţări la adresa securităţii naţionale şi afecta bugetul ţării şi aşa insuficient”.

Tema falsă a refugiaților afgani

Pentru un cunoscător minim al geografiei și politicii internaționale, tema ridicată de AUR este în mod limpede una falsă. România nu este expusă în nici un fel valului de refugiați afgani în primul rând din cauza distanțelor uriașe dintre România și Afganistan. Sub nici o formă, țara noastră nu s-ar afla în calea unui așa zis val de refugiați afgani. Aceasta ar reprezenta în cel mai rău caz problema statelor din vecinătatea Afganistanului.

Claudiu Târziu a simțit la rândul său nevoia de a întări punctul de vedere enunțat de Simion: „Nu este cazul ca România să deconteze erorile sau eşecurile altora. Nu i se poate cere României să rezolve crize de asemenea anvergură, când guvernul Cîţu şi preşedintele Iohannis sunt şi aşa incapabili să facă faţă multiplei crize interne – medicale, demografice, sociale, economice, politice, educaţionale”, a subliniat Claudiu Târziu. Declarațiile sale vin în contextul în care ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe din statele membre ale UE, că România îşi manifestă deschiderea şi evaluează posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan care a sprijinit autorităţile române care şi-au desfăşurat activitatea în Afganistan, după o analiză a fiecărui caz, inclusiv din punct de vedere securitar.

Dacă tema așa-zisului val de refugiați afgani care ar veni în România este evident una falsă, care are ca scop alarmarea populației, asta nu înseamnă desigur că problema preluării câtorva zeci de afgani nu ar merita dezbătută în mod deschis. O mulțime de stat membre NATO, inclusiv Statele Unite, evaluează în mod deschis și acționează pentru salvarea personalului afgan care ani întregi a depus eforturi și sacrificii în misiuni militare sau civile pentru a-i ajuta pe aliați. Este cazul și României, țară membră NATO care beneficiază de protecția militară oferită de umbrela acestei organizații militare. Ani în șir, numeroși afgani au lucrat cu și pentru românii aflați în misiuni în Afganistan. Este așadar o datorie morală pe care statul român ar trebui să o aibă, în mod loial și onorabil față de aliații afgani, lăsați acum în urmă și în bună măsură la mâna talibanilor.

Desigur, în cadrul acestei discuții nu vorbim nici pe departe de un “val de refugiați”, așa cum susțin liderii AUR. Fluturând tema naționalistă și apelând la un discurs al urii care are ca scop răscolirea fobiilor și a temerilor unui segment al populației prea puțin informat cu privire la situația din Afganistan, istoria conflictului sau rolul jucat de țara noastră în cadrul misiunilor NATO din Afganistan, AUR speră să se cațăre pe o nouă temă care să le aducă capital de imagine și în final câștiguri electorale. Exploatarea cinică a tragediei din Afganistan și apelul la un discurs al urii pentru câștiguri politice nu ar trebui însă să ne surprindă. Toate acestea fac deja parte din arsenalul propagandist al celor de la AUR, așa cum o demonstrează numeroase alte episoade mai mult sau mai puțin recente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *