Skip to content
Politică

Discursuri paralele și erori de comunicare. Cum a ajuns președintele Iohannis să se contrazică singur în doar o lună de zile, în privința pandemiei

Inquam Photos/George Calin

În urmă cu o lună de zile, președintele României, Klaus Iohannis, declara triumfător la Bruxelles că România a oprit pandemia de coronavirus, considerând că dezinteresul românilor față de vaccinare semnalează un succes: “La noi campania de vaccinare a fost practic un succes. Noi practic am oprit pandemia. Acum însă sigur faptul că avem aşa puţine cazuri, nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare. Deci avem un succes care cumva se vede într-o reducere a dorinţei de vaccinare”. Declarația de la vremea respectivă a fost interpretată de unii ca fiind o gafă prezidențială. Iohannis se arata nerealist și mult prea optimist în raport cu predicțiile specialiștilor medicali. La puțin mai mult de o lună de zile de la acea declarație, președintele s-a sucit la 180 de grade, spunând că pandemia de coronavirus nu a trecut și continuă să facă victime: “trebuie să fim realiști. Pandemia nu s-a încheiat. Vedem în multe țări o intensificare, așa-numitul val patru, și România trebuie să fie la rândul ei pregătită pentru a-i face față”.

Erodarea credibilității

Principalul efect al discursurilor paralele, în care observăm o inconsecvență serioasă în mesajul autorităților, îl constituie erodarea credibilității. După ce Iohannis anunța, complet imprudent, că România a oprit pandemia, acum președintele nu mai poată păstra optimismul fals de acum o lună de zile, fiind nevoit să admită în fața valului 4 că țara noastră nu a oprit nici o pandemie. Dar cifrele erau clare și la vremea respectivă, iar specialiștii avertizau în mod constant că ar putea să apară un nou val pe măsură de virusul făcea ravagii în India și suferea mutații. Cu toate acestea, președintele a ales să ignore mesajul specialiștilor și să injecteze o doză de optimism nefondată în societatea românească.

Semnificația lucrurilor a fost și ea întoarsă cu capul în jos. Lipsa de interes a românilor pentru vaccinare, care avea la bază mai multe probleme precum lipsa educației sanitare, efectul teoriilor conspiraționiste de pe rețelele de socializare sau dezinformarea, s-a transformat într-un semn al succesului în discursul președintelui. Lucrul acesta semnala, potrivit președintelui, că în România campania de vaccinare se află pe drumul cel bun. În realitate, România continua să fie, ca și în prezent, la coada Europei în ceea ce privește vaccinarea. Pragul de 5 milioane de persoane complet vaccinate, la care visau autoritățile, nu a fost atins nici până în prezent.

Discursurile paralele reprezintă un semnal clar al unei disfuncționalități în ceea ce privește comunicarea. Erorile de comunicare ale autorităților în perioada campaniei de vaccinare au fost de altfel făcute pe bandă rulantă. Dar inconsecvența mesajului transmis de președintele Iohannis are un efect devastator asupra campaniei de vaccinare. Președintele și-a dat foc la valiză în momentul în care a anunțat că România a oprit pandemia. Lucrul acesta, evident neadevărat, se întoarce acum împotriva sa ca un efect de bumerang. Valul 4 reprezintă o realitate incontestabilă de care va trebui să ținem cont. Justificarea unor eventuale măsuri restrictive va fi extrem de dificil de făcut de către autorități de vreme ce declari anterior că “am oprit pandemia”. Pe fondul acestor erori de comunicare neforțate, președintele și autoritățile își fac viața grea și contribuie mai mult sau mai puțin la situația actuală, una în care campania de vaccinare nu a reușit să convingă decât o pătrime din populația țării, restul fiind acum periculos de expusă în fața noului val.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *