Discursurile prezidențiabililor sub lupă. Astăzi, Călin Popescu Tăriceanu

PSNews continuă seria de analize a discursurilor candidaților la președinție. Astăzi este rândul lui Călin Popescu Tăriceanu, candidat independent, susținut de Partidul Liberal Reformator.

Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu nu a fost niciodată un om politic cu talent oratoric. Ca preşedinte al Senatului şi candidat la cea mai înaltă funcţie în stat, Călin Popescu Tăriceanu a avut mai mereu un discurs lipsit de impact, dar a căutat şi să fie aplicat, punând accent pe punctele sale forte: guvernare și chestiuni de ordin economic.

Astfel, una dintre principalele sale teme de discurs este “bunăstarea”. Iată câteva exemple:

  • “Am dovedit deja de mult timp, ca premier, ca lider politic, că sunt în măsură să pun împreună tot ceea ce este necesar pentru a aduce România către prosperitate”.
  • „Cred că nu putem vorbi de bunăstare fără muncă, aşa cum cred că o ţară nu poate fi bogată dacă permite ca cetăţenii ei sa fie săraci”.

În aceeaşi linie, mesajul central al campaniei sale este: “România, a şaptea putere economică a Europei”:

„Vreau ca România să performeze, să ajungă a şaptea putere economică, pentru că a şaptea putere economică înseamnă a şaptea ţară ca greutate la masa deciziilor politice în cadrul, bineînţeles, al Uniunii Europene”.

Această utilizare aproape exclusivă a temelor economice are însă un inconvenient major: duce la un discurs anost, prin care liderului PLR îi va fi greu să atragă publicul. Călin Popescu Tăriceanu foloseşte mulţi termeni tehnici, greu de înţeles de către electorat. Iată câteva exemple în acest sens:

“Eu sunt inginer constructor și îmi place uneori să vorbesc metaforic folosind termeni din meseria mea. Așa că, dacă îmi permiteți, aș spune că am intenția, ca Președinte, să deschid trei șantiere naționale în care să reconstruim părți importante ale vieții politice și sociale a României, prin care, în următorii ani, să punem bazele Românei în care vrem să trăim noi și copiii noștri.”

O altă caracteristică a discursului său este sobrietatea. Discursurile sale sunt rigide, fără expresii memorabile. De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu nu glumeşte niciodată. Deşi în acord cu imaginea sobră, acest lucru îi poate afecta percepţia publică, întrucât poate fi considerat drept un politician lipsit de umor.

Nu numai că imaginea pe care preşedintele PLR o afişează sugerează sobrietatea, dar apelul la seriozitate reprezintă şi o constantă a discursului lui Călin Popescu Tăriceanu: “Vreau să dau un mesaj clar şi de seriozitate, care să câştige încrederea electoratului”.

Discursul preşedintelui Senatului a fost comentat în spaţiul public şi într-un context mai puţin plăcut pentru el. Acesta a fost criticat în media pentru o greşeală gramaticală frecvent comisă: lipsa lui ”pe” din complementele directe. Ironia face ca, într-una dintre dăţi, declaraţia făcută să se refere chiar la limba română: „L-am cunoscut puţin pe Pruteanu. Însă am apreciat eforturile (pe) care le-a făcut ca limba română să fie corectă”.

Nu a fost singura greşeală a lui Călin Popescu Tăriceanu taxată de presă. Chiar la începutul campaniei electorale, întrebat într-o emisiune ce carte l-a marcat în copilărie, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Meitrei, al lui Mircea Eliade”. Titlul operei este „Maitreyi”.

Observăm deci o corelare a discursului lui Călin Popescu Tăriceanu cu profilul politic pe care acesta îl propune. Liderul PLR este un om politic sobru care vorbește despre seriozitate, un fost premier care vorbește despre guvernare, un liberal care vorbește depre economie și prosperitate. Spre deosebire de alți candidați care încearcă în campania electorală roluri care nu li se potrivesc, Tăriceanu apelează la un discurs foarte adecvat imaginii sale publice.

Prin strategia de comunicare abordată, acesta riscă să fie perceput drept un candidat lipsit de spontaneitate, cu un discurs politicianist. Totuşi, în momentul de faţă, sondajele îl plasează pe Preşedintele Senatului într-o poziţie favorabilă, ocupând locul al treilea în ordinea preferinţelor românilor, după Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

Discursurile prezidențiabililor sub lupă. Astăzi, Victor Ponta, candidatul Alianței PSD-PC-UNPR

Discursurile prezidențiabililor sub lupă. Astăzi, Klaus Iohannis

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: