Discursurile prezidențiabililor sub lupă. Astăzi, Victor Ponta, candidatul Alianței PSD-PC-UNPR

Odată cu startul campaniei electorale, PSnews.ro începe o serie de analize despre liniile definitorii ale discursurilor candidaților la alegerile prezidențiale.

Victor Ponta – candidatul Alianței PSD-PC-UNPR

Prin dubla sa calitate de premier și candidat la președinție, Victor Ponta beneficiază de o considerabilă expunere media. Foarte prezent în spațiul public, Victor Ponta comunică mult și este obligat, prin natura funcției, să se poziționeze față de toate temele de campanie.

Totuși, o constantă a discursului premierului este că deseori evită să se pronunțe clar cu privire la anumite teme. De exemplu, întrebat într-un interviu dacă îl vede vreodată pe Traian Băsescu după gratii, Victor Ponta a răspuns: “Nu pot să mă pronunț. Îmi este adversar politic, dar nu pot să mă pronunț”.

Cu o altă ocazie, rugat să comenteze audierea la DNA a șefului său de cabinet în cazul Duicu, premierul Victor Ponta a spus: “Toată lumea care trebuie audiată, să fie audiată”.

Un alt exemplu l-a constituit comentariul său cu privire la modificarea unei ordonanțe privind salariile bugetarilor. Întrebat dacă parlamentarii au susţinerea sa în acest sens, Victor Ponta a fost iarăși evaziv: „E o discuţie tehnică pe care trebuie să o poarte autorităţile locale cu Ministerul de Finanţe şi după aceea vă pot spune”.

Poate cea mai discutată declarație a lui Victor Ponta a fost celebra sa “dedublare”:Ca deputat voi vota împotriva proiectului Roşia Montană, dar ca premier nu am dreptul”. Acest moment a constituit cea mai flagrantă dovadă de fugă de asumare. Pendularea între funcțiile de premier și deputat sugerează frică și nehotărâre, defecte cu care candidatul la președinție – de această dată – Victor Ponta nu ar vrea să fie asociat.

Privit în profunzime, discursul lui Victor Ponta relevă câteva caracteristici demne de luat în seamă. Stilul oratoric și construcțiile lexicale la care apelează au rolul de a contribui la profilul politic al prezidențiabilului PSD. Conturată încă de când a devenit prim-ministru, imaginea pe care o propune Victor Ponta este cea a unui lider politic care aduce concordia, strânge oamenii în jurul său și nu dezbină. Inclusiv sloganul campanei prezidențiale a lui Victor Ponta, “Marea Unire”, sugerează același lucru: Victor Ponta este omul consensului.

Iată un exemplu relevant de declarație în acest sens: “Marea Unirea înseamnă să dărâmăm zidurile care au fost construite între noi (…). Rolul Preşedintelui este acela de a-i trata pe toţi în mod egal, să le garanteze tuturor românilor accesul egal la drepturi, respect, siguranţă şi stabilitate. De aceea, îi chem pe oameni alături de mine, să dărâmăm toate aceste ziduri, să fim mândri că suntem români şi să facem din nou acea unire de care România are nevoie!”

Cu alte ocazii, Victor Ponta a recurs la fraze precum: “Eu cred că rolul preşedintelui este acela de a-i uni pe români, de a-i pune împreună să lucreze pentru țară” sau “Toți românii merită să trăiască împreună în Europa într-un climat de înțelegere, solidaritate și unitate”.

Merită remarcată evoluția profilului public al omului politic Victor Ponta. Dacă atunci când era șeful organizației de tineret a PSD era considerat de presă drept una dintre cele mai vehemente voci din PSD, fiind etichetat drept “micul Titulescu” sau unul dintre “lupii tineri”, aducându-se deseori în discuție și profesia sa de procuror, în prezent lucrurile se află la polul opus. Tactica de a trece de la un discurs agresiv la unul rezervat a fost o mișcare inspirată, menită să neutralizeze una dintre principalele amenințări la adresa profilului său de prezidențiabil: tinerețea sa, asociată deseori cu impetuozitatea.

Un alt obiectiv al lui Victor Ponta în campania electorală este lărgirea bazinului electoral. Dorind să atragă și alte categorii pe lângă votanții fideli ai PSD, Victor Ponta apelează deseori la mesaje adresate tinerilor, beneficiind și de avantajul vârstei. Iată câteva exemple:

  • “Poate suna impresionat, dar nu sunt mulți bani pentru cât de gravă este situația în rândul tinerilor, este nevoie de fonduri”
  • “Șomajul în rândul tinerilor reprezintă una dintre principalele provocări pentru Romania și Europa, riscăm să avem o generație pierdută care foarte greu va mai fi recuperată”
  • “Facem de fiecare dată cât de mult putem pentru tinerii noștri, fie că e vorba de olimpici în științe, fie că e vorba de sportivi, fie că e vorba de artiști”.

În aceeași notă, premierul nu scapă nicio ocazie de a se afișa alături de sportivii români de fiecare dată când aceștia realizează performanțe notabile. De aceea, declarațiile privind susținerea și promovarea sportului românesc sunt nelipsite din discursurile sale. Câteva exemple în acest sens:

  • “Felicitări sportivilor români care au câștigat la Campionatul European de canotaj de la Sevilla!”
  • “Sunteți norocoși că aveți un prim-ministru care se pricepe și îi pasă de sport”
  • „Știu suficient de multe lucruri despre sport, astfel încât să înțeleg și să fiu convins că nu ai rezultate dacă nu investești în sport, și când spun investești mă refer la o investiție pe termen foarte lung”.

Nu în ultimul rând, acest profilul public al lui Victor Ponta, de om politic din noua generație, apropiat de tineri, îi permite acestuia să includă în discursul său diverse glume sau exprimări mai puțin protocolare. De exemplu, la Congresul UDMR, premierul a glumit, spunând că discursul său a fost scris de Verestoy Attila şi Viorel Hrebenciuc.

Cu altă ocazie, Victor Ponta s-a referit la un coleg care nu venise la o ședință de partid că “păzește sacii cu voturi.”
Victor Ponta este așadar un candidat cu un discurs precaut și uneori evaziv. Liderul PSD încearcă să exploateze avantajele sale legate de vârstă, calibrându-și mesajele în acest sens, dar și evitând eventualele riscuri de imagine. Victor Ponta vrea să demonstreze astfel că va fi un președinte tânăr, nu însă și imatur.

Seria ”Discursurilor prezidențiabililor sub lupă” continuă, marți, cu Calin Popescu Tariceanu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL