Invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, liberalul Tănase Stamule susține că discuțiile privind organizarea de alegeri anticipate „nu sunt discuții serioase”. Liberalul precizează că în 2024 nu vom mai avea o perioadă lungă de campanie electorală. „Pur și simplu, în trei luni se închid toate alegerile”, spune Stamule.
„Eu cred că aceste discuții, cu alegerile anticipate, nu sunt discuții serioase. Până la urmă, ce e rău că se fac alegerile la anul? Până la urmă se fac trei alegeri în două luni, adică alegerile europarlamentare oricum nu sunt atât de pline de patimă, asta e o realitate, mai ales că sunt liste naționale și e un vot politic fără o mobilizare logistică foarte mare. În două luni, octombrie și noiembrie, avem toate celelalte trei. Deci nici măcar nu vom mai avea o perioadă de lungă de campanie electorală, pur și simplu, în trei luni se închid toate alegerile. Deci funcționarea statului nu va fi atât de puternic afectată de procesul electoral de anul viitor.
Sunt niște calcule că mai bine să ne votăm noi parlamentarii, înainte să se voteze primarii, ca să punem pe primar să tragă mai tare. Astea sunt niște calcule politice, din punctul nostru de vedere. Și din punctul meu de vedere, nu cred că este sănătos să stricăm mandatul pe care l-au dat cetățenii”, a declarat liberalul Tănase Stamule, la Puterea Știrilor.
„Discuția despre anticipate nu este reală”
„Nu este o discuție reală, cea despre anticipate. Sunt oameni care doresc acest lucru. Însă, din punct de vedere al corectitudinii politice și al sustenabilității ecosistemului nostru politic, nu cred că este serios să dezbatem acest subiect. Eu cred că avem un protocol semnat care până acum a funcționat, s-au respectat toate criteriile politice în protocol și momentan, din ce știu eu, se va merge pe protocol.
Deci pentru anticipate e nevoie ca să pice un guvern de minim două ori, de trei ori, să fie președintele. Cine știe cine mai rămâne în Parlament după alegerile anticipate. Adică sigur că, în teorie, sună bine, dar practic, uitați-vă că în, plus că se creează o instabilitate. Anul acesta este un an de liniște politică, se pot finaliza toate licitațiile pentru PNRR, se pot contracta banii, se pot începe șantierele. Cum ar fi acum, noi să începem cu un an mai devreme discoteca electorală, de ce să facem așa ceva? Am fost apreciați de către toți partenerii noștri și de către piețele internaționale pentru stabilitatea oferită de această coaliție. Iar stabilitatea oferită este tocmai faptul că noi nu avem alegeri, nu am avut alegeri din 2020 până în 2024. Liniște fără alegeri. Și dacă vă uitați pe calendarul alegerilor, în afară de alea trei luni de foc din 2024, urmează încă 4 ani fără alegeri între, deci ar fi prezidențiale în 2029, dar până în 2028 nu avem iarăși alegeri. Deci sunt perioade de liniște politică unde țara noastră poate să se dezvolte economic. Deci eu cred că se va respecta protocolul. Eu asta știu că se va întâmpla. Desigur că în politică se poate și negocia”, a mai spus Stamule, la Puterea Știrilor.
UDMR vrea alegeri anticipate
Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, a afirmat, recent, că, dacă ar decide singur, ar opta pentru alegeri anticipate, pentru că 2024 este un an de „stagnare” şi este necesară o majoritate stabilă la guvernare. „Dacă eu aş fi cel care decide singur, eu aş face anticipate în acest an. Trebuie să fim de acord cu toţii, cei care formăm o majoritate, apoi trebuie să fie de acord şi preşedintele ţării, fiindcă fără el nu poţi să faci anticipate. Şi trebuie să explici în primul rând cetăţenilor. De ce aş face eu anticipate, dacă ar fi după mine? Anul 2024 este un an electoral. Se întâmplă foarte rar ca să avem toate alegerile într-un singur an – din mai, până în noiembrie. Asta înseamnă, cunoscând cât de cât ce înseamnă un an electoral, că administraţia centrală în primul rând se va aşeza, va aştepta să vedem ce se întâmplă”, a declarat Kelemen Hunor la TVR Info.
„Trebuie să ai într-un astfel de an ceva foarte solid şi foarte bine stabilit – Guvernul şi Parlamentul. Poţi să faci anticipate cu această idee – 2024 să fie Guvern stabil, Parlament şi majoritate votată, legitimă, şi nu te mai uiţi, şi administraţia funcţionează. Trebuie să ai trei – patru proiecte, avem, pentru care nu trebuie să ne oprim un an de zile, inclusiv PNRR-ul, inclusiv alte lucruri importante, fondurile structurale, Schengen şi aşa mai departe. Nu poţi să pierzi un an. Celelalte alegeri n-ai cum să mişti, europarlamentare sunt în mai, în toată Europa, în săptămâna stabilită de Comisie şi de Parlament, apoi localele nu pot fi aduse mai aproape, nici nu pot fi împinse doar în anumite situaţii şi prezidenţialele nu se pune problema. Parlamentarele da. Anticipatele parlamentare nu au fost făcute în 33 de ani, dar într-o astfel de situaţie trebuie să ai viziune, trebuie să ai flexibilitate, trebuie să fii inventiv şi curajos. Deci eu aş face, dar nu depinde de mine”, a mai arătat liderul UDMR.