Skip to content
Internațional

Discuţie telefonică a ministrului Aurescu cu omologul israelian, în contextul conflictului armat din Ucraina

Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi o convorbire telefonică cu omologul său israelian, Yair Lapid, cei doi oficiali convenind continuarea coordonării strânse între autorităţi pentru asigurarea tranzitului în siguranţă al cetăţenilor israelieni din Ucraina pe teritoriul României, informează MAE.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, demnitarul israelian a mulţumit în mod deosebit pentru sprijinul acordat de autorităţile române pentru repatrierea cetăţenilor israelieni aflaţi în Ucraina şi a exprimat apreciere faţă de gestionarea operativă a situaţiei de la frontiera României cu acest stat, având în vedere fluxul mare de cetăţeni ucraineni şi ai unor alte state care au intrat în România în ultimele zile.

Până în prezent autorităţile române au facilitat tranzitul a peste 7.500 de cetăţeni israelieni din Ucraina prin România. Ministrul Bogdan Aurescu l-a asigurat pe omologul său că România va continua să acţioneze solidar cu toţi partenerii săi, Israelul putând să conteze pe sprijinul oferit de autorităţile române cetăţenilor israelieni, arată MAE.

De asemenea, cei doi oficiali au convenit continuarea coordonării strânse între autorităţile române şi cele israeliene în vederea asigurării tranzitului în siguranţă al cetăţenilor israelieni pe teritoriul României.

Bogdan Aurescu şi Yair Lapid au discutat şi despre cele mai recente evoluţii de securitate în regiune în contextul conflictului armat din Ucraina, şeful diplomaţiei israeliene fiind interesat de evaluarea părţii române, ca stat aflat în proximitatea imediată a conflictului.

„Astfel, ministrul Aurescu a prezentat analiza sa cu privire la actuala criză, reiterând în cei mai fermi termeni condamnarea agresiunii militare ilegale şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, a reiterat întreg sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”, se menţionează în comunicat.

În planul relaţiilor bilaterale, cei doi miniştri au salutat excelenta cooperare politico-diplomatică şi sectorială româno-israeliană, subliniind necesitatea menţinerii unei frecvenţe regulate a contactelor de nivel. În acest context, cei doi oficiali au convenit intensificarea, în următoarea perioadă, a eforturilor pentru organizarea, în cursul acestui an, a celei de a treia şedinţe comune de guvern România – Israel (G2G). În pregătirea acesteia, au stabilit realizarea unei vizite bilaterale în perioada următoare, în România sau Israel, precum şi organizarea unei noi sesiuni a Grupului de lucru în domeniul economic, aflat sub coordonarea celor două ministere de externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *