Discuţii cruciale între SUA şi Regatul Unit privind rachete cu rază lungă de acţiune pe frontul rus

Sursa foto: X

Premierul britanic Keir Starmer discută vineri, la Washington, cu preşedintele american Joe Biden despre posibilitatea de a autoriza Kievul să folosească rachete cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei, în contextul în care apropierea alegerilor prezidenţiale americane are o miză considerabilă pentru Ucraina, relatează AFP.

Kievul le cere aliaţilor săi să ridice restricţiile şi să-i permită să atace în adâncime pe teritoriul rus ţinte militare pe care le consideră ”legitime” – de exemmplu baze de unde decolează avioane care bombardează Ucraina.

Însă preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat joi că autorizarea Ucrainei să lovească pe teritorul rus cu rachete cu rază mai mare de acţiune înseamnă că ”ţările NATO sunt în război cu Rusia”.

Această declaraţie a liderului de la Kremlin ”este extrem de clară, fără ambiguitate şi nu are niciun sens dublu”, a subliniat vineri, în faţa presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

În acest context de amplificare a tensiunilor, Serviciul rus Securitate (FSB) a anunţat vineri că a retras acreditarea a şase diplomaţi de la Ambasada Regatului Unit la Moscova, pe care-i avuză de spionaj.

Aceste acuzaţii sunt ”total nefondate”, a replicat Ministerul britanic de Externe.

Presa britanică scrie că Joe Biden – care se teme de un conflict nuclear – este pregătit să autorizeze Ucraina să desfăşoare rachete – britanice şi franceze – care folosesc tehnologie americană, însă nu rachete americane.

Aceeste discuţii intervin într-un moement tensionat, în plină campanie prezidenţială americană.

În dezbaterea de marţi cu rivala sa democrată Kamala Harris, candidatul republican Donald Trump a refuzat – în mai multe rînduri – să spună dacă speră ca Kievul să învingă Rusia.

În această a doua vizită la Washington de când s-a instalat la putere, în iulie, Keir Starmer urmează să fie primit de către Joe Biden în Biroul Oval vineri, la ora locală 16.30 (23.30, ora României).

”Este vorba despre reuniuni strategice de discuţii despre Ucraina şi Orientul Mijlociu”, a anunat joi liderul britanic.

Săptămâna trecută, Londra anunţa suspendarea a aproximativ 30 de licenţe de export de armament către Israel, apreciind că există ”un risc” ca armamentul să fie folosit în Fâşia Gaza înclăcând dreptul umanitar internţaional.

Principalul susţinător miligtar al Israerlului, Statele Unite au refuzat să critice decizia Londrei.

Însă, potrivit site-ului american Politico, Washingtonul a întrebat Londra ce trebuie să facă pentru a-şi schimba decizia.

Răspunsul este, potrivit site-ului, un armistiţiu în Fâşia Gaza.

”APĂRARE EFICIENTĂ”

Însă Ucraina va rămâne în centrul discuţiilor.

Marţi, Joe Biden a dat asigurări că Statele Unite ”lucrează” la autorizarea Ucrainei să folosească rachete – cu rază mai lungă de acţiune – împotriva Rusiei.

Miercuri, şefii dfiplomaţiilor americană Antony Blinken şi britanică David Lammy au efectuat o rară vizită comună la Kiev.

”Ne vom adapta, dacă va fi necesar, în privinţa mijloacelor de care dispune Ucraina pentru a se apăra eficient împotriva agresiunii ruse”, anunţa joi secretarul de Stat american, în Polonia.

Washingtonul autorizează în prezent Kievul să atace doar ţinte ruseşti care se află în părţile ocupate ale Ucrainei şi în anumite regiuni ruseşti de frontieră care au legături directe cu operaţiunile de luptă ale Moscovei.

Însă Vladimir Putin a ameninţat puterile din Occident. ”Asta ar schimbă natura însăşi a conflictului”.

”Rusia a declanţat acest conflict (…). Rusia poate pune capăt imediat acestui conflict”, i-a răspuns Keir Starmer de la bordul avionului care-l ducea la Washington, citat de presa britanică.

BIDEN, RETICENT FAŢĂ DE o ACCELERARE A LIVRĂRILOR DE ARMAMENT

Joe Biden a susţinut puternic Ucraina după invazia rusă, în februarie 2022, cu ajutoare în valoare de miliarde de dolari.

Însă el s-a arătat reticent faţă de ideea unei accelerări a livrărilor de armament, iar Ucraina a fost nevoită să aştepte, în acest an, să primească aviooane de tip F-16.

Odată cu apropierea alegerilor din Statele Unite, timpul presează Kievul, în contextul posibilităţii ca Donald Trump să obţină o victorie.

În cadrul dezbaterii de marţi, candidatul republican, care l-a lăudat adesea pe Vadimir Putin, s-a angajat să încheie, dacă este ales, un acord care să pună capăt războului ”înainte chiar” de a deveni în mod oficial preşedinte.

Mulţi ucraineni se tem că Trump îi va obliga, prin acest acord, să accepte ca Rusia să păstreze teritoriile ucrainene cucerite.

Kamala Harris a promis să continue să susţină ferm Ucraina, în continuarea liniei actuale a administraţiei sale.

Missiles longue portée sur le front russe : discussions cruciales entre les États-Unis et le Royaume-Uni
Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: