Skip to content
Internațional Politică

Discuții încinse la Bruxelles pe tema Brexitului: Theresa May dă asigurări că ieșirea din UE va avea loc la timp

Bruxellesul şi Londra, blocate în continuare în problema ”plasei de siguranţă” (”backstop”) irlandeze cu privire la Brexit, au convenit să poate noi ”discuţii” în vederea ieşirii din impas, în urma unor întâlniri ”în forţă dar constructive” între Theresa May şi lideri ai Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

Prima întâlnire, cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a fost politicoasă. În urma unei serii de întâlniri cu oficiali UE de rang înalt, May şi-a catalogat discuţiile drept ”în forţă, dar constructive” şi a dat asigurări că va face în aşa fel încât Brexitul să aibă loc ”la timp”. Plecarea Regatului Unit este prevăzută în aproximativ 50 de zile, la 29 martie.

”Asta nu va fi uşor, însă este esenţial, preşedintele Juncker şi cu mine am convenit că discuţii au să înceapă pentru a găsi un mijloc de a reuşi”, a declarat May după ultima sa întâlnire, joi, cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

Acesta din urmă a rezumat sec întâlnirea, pe Twitter: ”Tot niciun progres. Discuţiile continuă”.

May ”nu a prezentat vreo poziţie nouă concretă în vederea ieşirii din impas”, a comentat un oficial european sub protecţia anonimatului. ”Tusk a sugerat că planul (liderului Partidului Laburist britanic Jeremy) Corbyn ar putea fi o ieşire”, a adăugat el. Acest plan prevede rămânerea regatului într-o uniune vamală permamentă cu UE, scrie news.ro.

Potrivit unei declaraţii comune a Theresei May şi a lui Jean-Claude Juncker, discuţiile viitoare urmează să permită să se vadă dacă este posibil să se găsească o soluţie care să se bucure de o majoritate suficientă în Parlamentul britanic şi care ”să respecte” totodată orientările stabilite de Cei 27 de parteneri ai regatului în UE.

Întâlnirile continuă deja, iar vineri May va lua cina cu Leo Varadkar, şeful Guvernului irlandez, în timp ce consilierul juridic al Guvernului britanic (attorney general) Geoffrey Cox se va întâlni cu omologul său la Dublin. Iar luni negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier se întâlneşte cu ministrul Brexitului Steve Barclay.

Însă Barnier ”nu are mandat să negocieze”, a subliniat oficialul european citat, care a catalogat aceste discuţii drept ”exploratorii”. De asemenea, o nouă întâlnire între May şi Juncker urmează să aibă loc ”până la sfârşitul lui februarie”, a anunţat CE.

”MODIFICĂRI CONSTRÂNGĂTOARE JURIDIC”

May a recunoscut că sarcina sa joi se anunţa dificilă, în contextul în care europenii au avertizat în mai multe rânduri că acordul retragerii, pe care deputaţii britanici au refuzat să-l ratifice, nu este negociabil.

Cele două părţi afirmă în continuare că vor să evite scenariul temut al unui Brexit fără acord, însă s-au cantonat fiecare pe poziţia sa.

Theresa May a repetat joi că ea vrea ”modificări constrângătoare juridic” ale acordului, pentru a răspunde ”îngrijorărilor Parlamentului” britanic cu privire la ”plasa de siguranţă” irlandeză.

Jean-Claude Juncker i-a răspuns, încă o dată, că ”Ceii 27 nu vor deschide acordul care un compromis atent echilibrat între UE şi Regatul Unit, în care cele două părţi au făcut concesii importante”.

Singurul punct asupra căruia europenii sunt pregătiţi la modificări este ”declaraţia politică”, o anexă a acordului retragerii, în care este posibil să fie ”mai ambiţioşi în privinţa conţinutului şi rapidităţii în ceea ce priveşte relaţia viitoare” între Bruxelles şi Londra, potrivit unui comunicat comun.

”Doamna May ne-a dat asigurări că va exista un backstop, ceea ce a spus deja la Belfast, că nu se pune problema să fie retras”, a declarat Guy Verhosftadt, care prezidează grupul Brexit în Parlamentul European (PE).

CAPCANA ”BACKSTOP”-ULUI

Premierul vrea însă să se asigure că ţara sa nu va fi ”prinsă în capcana” acestei ”plase de siguranţă”, a subliniat Downing Street.

Această dispoziţie a fost introdusă în acordul retragerii ca o soluţie de ultim recurs menită să împiedice reimpunerea unei frontiere fizice pe Insula Irlanda, cu scopul de a păstra Acordurile de Pace din 1998.

Ea prevede ca regatul Unit să rămână într-o Uniune Vamală cu UE, iar provincia britanică Irlanda de Nord în piaţa unică a bunurilor, pentru a se evita controale vamale şi regulametare fizice, în cazul în care nu se ajunge la altă soluţie în cursul negocierii viitoarelor relaţii între Londra şi UE.

Însă această dispoziţie cristalizează nemulţumirea deputaţilor britanici, care se tem că ea le-ar lega pe termen nedefinit ţara de UE şi că ameninţă integritatea regatului din cauza tratamentului special rezervat Irlandei de Nord.

May nu s-a dus la Bruxelles cu o oferă anume în vederea modificării backstopului.

Potrivit Downing Street trei posibilităţi sunt de avut în vedere, şi anume o limitare a acestuia în timp, o ireşire unilaterală din el a regatului sau un plan propus de deputaţi, care să aibă la bază utilizarea tehnologiei controlului vamal dematerializat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *