Skip to content
Politică

Discuții la vârful PSD: social-democrații, dispuși să cedeze Ministerul Apărării către PNL. Ce portofoliu vor la schimb

Inquam Photos / Octav Ganea

O mutare interesantă ar putea avea loc în Guvernul condus de Nicolae Ciucă. Surse politice susțin că la vârful Partidului Social Democrat (PSD) sunt în această perioadă discuții privind o mutare a Ministerului Apărării de la PSD la PNL și preluarea de către social-democrați a Ministerului Energiei, portofoliu deținut în prezent de liberalul Virgil Popescu. Titularul de la Energie va fi numit, vineri,  la Consiliul Național al PNL, în poziția de prim-vicepreședinte al partidului.

DETALII AICI: Culisele numirilor de la Consiliul Național al PNL: Virgil Popescu – prim-vicepreședinte, Adrian Veștea – președinte Liga Aleșilor Locali, Vergil Chiţac – vicepreședinte

Social-democrații susțin că actualul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, „este prea independent”, acesta fiind și motivul pentru care și-ar dori schimbarea portofoliului. De altfel, sursele citate susțin că fostul premier al României, Mihai Tudose, și-ar dori postul de ministru al Energiei. De cealaltă parte, prin această mutare, Ministerul Apărării ar putea fi condus de un liberal apropiat de Nicolae Ciucă.

Iohannis: Nu ne face bine să discutăm care e mai bun ministru și care nu

Amintim că președintele Klaus Iohannis a respins zilele trecute o posibilă evaluare a miniștrilor și a spus că ”nu ne face bine să discutăm care e mai bun ministru și care nu”.

Întrebat de ziariști dacă a făcut o evaluare a miniștrilor și a găsit vulnerabilități în prestația acestora, președintele Iohannis a invocat criza drept motiv pentru care aceste evaluări nu ar fi potrivit.

”Evaluarea miniștrilor nu o voi face eu chiar dacă am opinii personale despre fiecare ministru, o voi spune premierului dacă mă întreabă. Nu m-a întrebat până acum. Asta cu evaluările la 6 luni, sunt puțin sceptic. Este o coaliție, fiecare partid vrea să-și păstreze oamenii. Dovada practică este că guvernul a făcut față acestor crize cu toate că îmi permit să vă amintesc că atunci când am încurajat formarea acestei coaliții lumea a crezut că fac o greșeală. Rezultatul este cel mai stabil guvern din ultimii destui ani. Cum ar fi arătat România cu guvern subțire, care se impune greu, cu război la graniță și criză economică? Nu aș recomanda niște evaluări în mijlocul crizei. Dacă unul sau altul dintre miniștri nu performează premierul poate solicita schimbarea lui”, a spus Iohannis.

”Nu ne face bine să discutăm care e mai bun ministru și care nu. În privința celorlalte discuții nu am ajuns la date dar știu că în Guvern există această preocupare pentru programe care să facă viața mai bună, suportabilă și să-i ajute pe cei nevoiași”, a mai spus șeful statului.

Evaluarea miniştrilor la şase luni a fost amânată pentru luna noiembrie, când cabinetul lui Nicolae Ciucă va împlini un an. Potrivit acordului politic de constituire a „Coaliției Naționale pentu România”, Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit premierul din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Cum funcționează sistemul de rotație PNL-PSD

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD – la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;
ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Acordul politic mai prevede că premierul din guvernul de coaliție PSD-PNL-UDMR nu va putea să revoce un ministru fără a se consulta în coaliție.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *