Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), susţine că încheierea acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay), anunţat la finalul anului 2024 de către Comisia Europeană, uneşte pieţe cu peste 700 de milioane de consumatori, promiţând creştere economică şi noi locuri de muncă.
„Încheierea acordului comercial UE-Mercosur marchează o etapă istorică în consolidarea legăturilor dintre aceste două regiuni, reprezentante ale unor pieţe care însumează peste 700 de milioane de consumatori şi care poate genera creştere economică şi un număr însemnat de noi locuri de muncă”, a spus preşedintele CCIR.
Afirmaţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri oficiale între preşedintele CCIR şi secretarul general al organizaţiei, Ovidiu Silaghi cu reprezentanţi ai guvernului Republicii Panama, eveniment organizat la sediul Ministerului de Externe panamez.
Conducerea CCIR a fost însoţită de ambasadorul României în Republica Columbia, Manuel Pleşa.
Acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay), anunţat la finalul anului 2024 de către Comisia Europeană, îi îngrijorează pe fermierii europeni, inclusiv pe cei din România, care spun că pentru agricultură şi industria alimentară concurenţa va fi neloială, pentru că acolo se produce mai ieftin.
„Cunoaştem faptul că există controverse legate de impactul acordului asupra industriei alimentare, mai mulţi agricultori din state UE fiind îngrijoraţi de o eventuală concurenţă neloială. Tocmai de aceea, ca principală organizaţie de promovare a intereselor oamenilor de afaceri din România, CCIR îşi propune ca prin astfel de discuţii să clarifice cât mai mult posibil orice fel de problemă care ar putea apărea în relaţiile economice dintre mediile de business implicate”, a spus Mihai Daraban.
Discuţiile dintre oficialii români şi cei ai guvernului panamez, la care au participat reprezentanţii a 17 companii care fac parte din delegaţia misiunii economice în Panama, s-au concentrat şi pe aspecte privind cooperarea bilaterală în diferite domenii cu potenţial economic semnificativ.
În acest sens, s-au purtat discuţii punctuale cu reprezentanţii ministerului afacerilor externe, cu cei ai ministerului industriei şi comerţului panamez, ai secretariatului naţional pentru energie, precum şi cu cei ai ministerului turismului din Panama.
Urmare acestor discuţii, industria energiei regenerabile, în principal energia eoliană în sistem offshore, a fost identificată ca principal domeniu în care comunităţile de afaceri din cele două state pot coopera, avându-se în vedere experienţa la nivel european a antreprenorilor români.
„Există un interes comun al celor două state de a coopera în domeniul energiei eoliene în sistem offshore, această industrie reprezentând o componentă majoră în strategia de dezvoltare a Administraţiei Maritime a Republicii Panama, cu accent pe realizarea unor instalaţii adecvate profilului geografic al acestei ţări”, a mai spus preşedintele CCIR.
În replică, Volney Guinard Estripeaut, secretarul general al Administraţiei Maritime a Republicii Panama a apreciat că Planul Naţional de Energie al Republici Panama 2015-2050 stabileşte ca, până în 2030, aproximativ 15% din energie să provină din surse regenerabile, iar până în 2050 acest procent să urce până la 50%.
Chiar dacă Panama are o piaţa de numai patru milioane de consumatori, această ţară reprezintă un hub comercial în regiunea Americii Centrale şi de Sud, care însumează nu mai puţin de 500 de milioane de consumatori.
„Strategia CCIR pune un puternic accent pe internaţionalizarea business-ului românesc, în state cu economii puternice sau care beneficiază de o poziţie geopolitică avantajoasă”, a concluzionat preşedintele CCIR.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News