Skip to content
Politică

Disensiuni pe tema alegerilor în două tururi. Hrițuc: Nu putem exclude ca la un moment dat să se rupă alianța PSD-ALDE! EXCLUSIV

hrituc.ro

Miercuri, 7 noiembrie, coaliția de guvernare a fost zguduită din temelii de vestea că ALDE a votat pentru alegerea primarilor în două tururi, în timp ce PSD s-a poziționat la polul opus.

CITIȚI MAI MULTE AICI: https://psnews.ro/scandal-in-coalitia-de-guvernare-alde-vot-cot-la-cot-cu-opozitia-pentru-alegerea-primarilor-in-doua-tururi-240716/

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu analistul politic Cristian Hrițuc pentru a-l întreba dacă există posibilitatea ca actuala coaliție de guvernare să se rupă. Astfel, fostul consilier prezidențial a subliniat că în primul rând votul celor de la ALDE trebuie privit din rațiuni electorale, fiind unul rațional pentru un partid mic care dorește să puncteze la nivel de alegeri locale. Cu toate acestea, Cristian Hrițuc a evidențiat că există posibilitatea să se rupă coaliția de guvernare, dar în același timp ALDE are nevoie de PSD pentru logistică, finanțări și alte avantaje.

„Nu aș începe cu asta. Aș începe cu o explicație mai mult tehnică. Orice partid care este al doilea, al treilea, al patrulea clasat are interesul să meargă în alegeri cu două tururi. Astfel, partidul își maximizează poziția pentru că în turul doi poate să tranzacționeze voturile și să ajungă într-o negociere cu principalul clasat și orice vot în plus pentru turul doi înseamnă inclusiv funcții precum cea de viceprimar. Practic, ALDE în momentul de față își maximizează poziția odată cu trecerea la vot în două tururi ALDE poate chiar să se gândească la niște candidați proprii în câteva zile, orașe cu șanse de succes. Cu alegeri într-un singur tur, ALDE nu face nimic altceva decât să fie remorca PSD. De aceea este un gest firesc al ALDE. 

Acum dacă sunt tensiuni între ALDE și PSD, observăm că ALDE face tot timpul un joc destul de deștept, își maximizează poziția de fiecare dată. Mă refer de exemplu la neacceptarea lui Tăriceanu de a începe procesul de suspendare a lui Iohannis și la refuzul ALDE de a trece prin OUG amnistia și grațierea. Toate sunt măsuri care până la urmă vizează propria linie a lui ALDE. ALDE își dă seama că nu poate să stea numai la remorca PSD. Acum, ALDE este prins în poziția care poate „șantaja”, poate să își urmărească mai degrabă interesul propriu decât cel al PSD. În fiecare moment probabil va juca în acest fel. Nu putem exclude ca la un moment dat să se rupă alianța dintre ALDE și PSD mai ales că trece timpul și se apropie alegerile. Cu toate acestea este greu de estimat dacă va fi această rupere pentru că ALDE nu se poate retrage prea devreme de la guvernare pentru că este greu să renunți la logistică, la finanțări, la ceea ce presupune accesul la putere și redistribuirea după aceea în teritorii”, a declarat Cristian Hrițuc în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *