Skip to content
Politică

Dispar 7 miniștri din Guvernul Dăncilă. Noua organigramă guvernamentală și planul juriștilor PSD

Inquam Photos / George Calin

Liderii PSD au votat în unanimitate, luni seară, în ședința Comitetului Executiv al partidului, restructurarea Guvernului și reducerea numărului de ministere de la 24 la 19, după ce ALDE a decis să părăsească coaliția de guvernare.

Așadar, 5 ministere ar urma să fie desființate, iar cei care se află acum la conducerea acestora ar urma să rămână pe dinafară. Potrivit surselor noastre, Viorica Dăncilă are de gând să profite de această restructurare guvernamentală și să propună și schimbarea altor miniștri, în afară de cei aflați deja pe lista „dispăruților”.

Potrivit ultimelor informații, ministerele care ar urma să fie desființate sunt:

Ministerul Apelor și Pădurilor, care va trece la Ministerul Mediului;

Ministerul Afacerilor Europene trece la Ministerul de Externe;

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ar urma și el să treacă la Ministerul de Externe;

Ministerul Tineretului şi Sportului va fi preluat de Ministerul Educației;

IMM-urile trec la Economie;

Astfel, cei care ar urma să plece din Guvern sunt: Ioan DENEŞ (ministrul apelor şi pădurilor), George CIAMBA (ministrul delegat pentru Afaceri Europene), Natalia INTOTERO (ministrul pentru Românii de Pretutindeni), Constantin-Bogdan MATEI (ministrul Tineretului şi Sportului) și Ştefan-Radu OPREA (ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat)

Potrivit surselor, pe lista schimbărilor pe care Viorica Dăncilă intenționează să le facă se află și numele a altor 2 miniștri: Nicolae HURDUC (ministrul Cercetării și Inovării) și Alexandru PETRESCU (ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale).

Restructurarea trebuie validată de Parlament prin majoritate calificată (50%+1 din numărul total de parlamentari)

Ca urmare a separării de ALDE, PSD nu mai are majoritate în Parlament, deci e puţin probabil ca restructurarea Guvernului să treacă de votul senatorilor şi deputaţilor. Potrivit aritmeticii parlamentare, social-democraţii mai au nevoie de 30 de voturi. Juriștii PSD caută zilele acestea și o soluție alternativă: remanierea votată în Parlament de o majoritate simplă (50%+1 din numărul parlamentarilor prezenţi), bazându-se pe o interpretare aparte a Art 85 din Constituția României.

Iată ce spune Art 85 din Constituție:

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru. 

Drept urmare, propunerea de remaniere prin majoritate simplă le oferă o speranţă social-democraţilor, căci nu mai trebuie să strângă 233 de voturi (ca în cazul restructurării). În acest caz, fiecare absenţă a Opoziţie de la şedinţa plenului reunit i-ar avantaja pe social-democrați și ar fi mult mai uşor de negociat cu parlamentari de la ProRomânia, UDMR sau ALDE, care nu ar trebui să voteze cu PSD, ci doar să absenteze.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *