Ministrul Sănătății a făcut anunțul ce vizează toți românii. Treptat, ar urma să elimine coplata în consultațiile prin fonduri de la CNAS în clinicile private.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunțat că vrea să elimine coplata în clinicile private, acolo unde pacientul merge cu bilet de trimitere, deci intervenția îi este decontată de CNAS.
„Ministerul Sănătăţii, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, derulează multe programe de screening, de exemplu, sau programe de diagnostic, programe de tratament pentru pacienţii cronici sau pentru cei cu patologii grele şi aici mă refer la oncologie, dar nu numai. Decontează proteze care sunt implantate pacienţilor în timpul intervenţiilor chirurgicale, decontează reactivi, analize medicale, medicamente şi lista poate continua. Mediul privat a spus de multe ori în ultima perioadă, în ultimele săptămâni, că îşi doreşte un parteneriat corect şi transparent cu Ministerul Sănătăţii şi cu sistemul public de sănătate. Aceste măsuri vin tocmai pentru a întări acest parteneriat cu mediul privat şi cu spitalele publice, în sensul în care pacienţii se vor putea prezenta atât în unităţile private, cât şi în cele publice pentru aceste programe despre care discutăm, fără a mai plăti taxă suplimentară, fără a mai plăti acea coplată”, a declarat ministruș Sănătății, Alexandru Rogobote, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ținta: dezvoltarea asigurărilor private
Potrivit ministrului, măsura vine şi în sprijinul asigurărilor private de sănătate, care trebuie dezvoltate, în condiţiile în care se vorbeşte despre ele de 20 de ani, dar nu s-a întâmplat nimic ”concret”. ”Astăzi, nu există niciun spital public în România care să aibă vreun contract semnat cu vreun asigurator privat. Eu cred că orice sistem, dacă este gestionat prin monopol, nu poate fi eficient. Consider că, pe lângă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, este nevoie ca în România să dezvoltăm şi asigurările private care să vină complementar serviciilor pe care CNAS le decontează”, a explicat Alexandru Rogobete.
„Avem multe spitale în România care nu mai pot oferi serviciile de care are nevoie comunitatea în care ele sunt geografic. Şi, atunci, ne propunem un set de măsuri. (…) Una dintre ele (este) revizuirea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, prin ordin al ministrului Sănătăţii, astfel încât să reflecte noile structuri, competenţe şi activităţi din cadrul unităţilor sanitare cu paturi, precum şi definirea unor noi categorii de spitale şi anume spitale strategice, acele spitale care pot răspunde tuturor nevoilor medicale, în special în situaţii de urgenţă. Şi aici mă refer la spitale care pot asigura politraume, care pot asigura tratamentul adecvat al pacienţilor cu AVC, al pacienţilor cu infarct miocardic acut, al pacienţilor nou-născuţi critici, acele secţii de ATI neonatologie, spitale care îşi pot creşte rapid capacitatea de răspuns a secţiilor de anestezie, terapie intensivă şi a blocului operator, în cazul în care situaţia o impune. Discutăm despre acele spitale în care putem realiza centre de excelenţă, pentru că nu orice spital trebuie să asigure orice tip de serviciu medical disponibil în România”, a indicat ministrul Sănătăţii.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News