Skip to content
Economie

Dispare încă o fabrică de tradiție după 50 de ani. Ce se întâmplă cu angajații și utilajele

profit.ro

Fabrica de mașini unelte Napomar, cu o istorie de 50 de ani, oprește producția, concediază angajații și scoate la vânzare toate echipamentele și utilajele. Hala de producție, aflată pe un teren de 4,5 hectare, într-o zonă cu un potențial imobiliar ridicat din Cluj-Napoca, va fi închiriată.

Anterior, printre principalii clienți ai companiei s-au numărat gigantul american General Electric, grupul industrial Emerson, de asemenea din SUA, și grupul spaniol Danobat. Deciziile au fost luate acum, deja, de SIF Banat – Crișana, acționarul majoritar, și urmează doar să fie puse în practică de conducerea Napomar, relevă date analizate de Profit.ro. “Napomar lucra doar în calitate de subcontractor, cu o producție în serii limitate, iar de la începutul pandemiei de coronavirus clienții au dispărut sau, la rândul lor, nu au mai avut cerere pentru produsele proprii. De mai mulți ani compania este pe pierdere, așa că, din perspectiva acționarilor, este mult, mult mai avantajoasă închirierea halei, pentru că aduce un câștig garantat”, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate companiei.

Napomar nu a răspuns, până acum, întrebărilor Profit.ro pe acest subiect. Compania are o suprafață de producție de 21.000 metri pătrați, pe un teren de 4,5 hectare amplasat în fosta zonă industrială din nord-estul Clujului, cu un potențial imobiliar ridicat, pentru spații rezidențiale și comerciale. Cele mai recente informații publice arată că Napomar avea în 2020 peste 180 de angajați, afaceri de 4,6 milioane euro și pierderi de 500.000 de euro. De altfel, în perioada 2016-2020, compania a avut un singur an cu profit, în ceilalți patru ani raportând pierderi însumate de 12,4 milioane lei.

Articolul integral pe profit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *