Skip to content
Politică

Dispariția unui mit: căderea Republicii de la Constanța

" "

În politica românească s-au creat mai multe mituri în diverse colțuri ale țării. Astfel, în Moldova vorbim de Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Gheorghe Nichita, în Ardeal despre Aristotel Căncescu, Gheorghe Falcă, iar în Muntenia de Liviu Dragnea, Răducu Filipescu sau Constantin Boșcodeală, iar în Dobrogea îi avem pe Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Însă, câteodată și aceste mituri încep să dispară.

De câteva luni, dacă nu chiar și ani, vorbim despre problemele existente în fieful lui Radu Mazăre și al lui Nicușor Constantinescu. Dosarele în care aceștia sunt inculpați i-au transformat în „vedete” ale justiției naționale. De asemenea, periplul lui Nicușor Constantinescu pe la spitalul din Statele Unite și modul în care a fost adus în România, a reprezentat o bombă pentru presă.

" "
" "

Cei doi păreau la un moment dat inamovibili de la conducerea județului Constanța. Puterea dată de susținerea populară de care se bucurau, îi făceau foarte influenți în PSD, iar orice președinte al partidului era interesat să îi aibă aproape. Totuși, ceva s-a schimbat în relația dintre cei doi lideri ai social-democraților constănțeni și conducerea lui Victor Ponta.

Însă, cine sunt Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre? Nicușor Constantinescu are probleme cu justiția și se află în arest la domiciliu la ora actuală. El ocupă din 2004 funcția de președinte al CJ Constanța. De partea cealaltă, Radu Mazăre are un istoric administrativ mai lung. În iunie 2000, în urma candidaturii ca independent, a fost ales Primar al Municipiului Constanța cu 66% din sufragiile electoratului constănțean. Apoi, în 2004 candidează pentru un nou mandat la Primăria Municipiului Constanța, la alegerile locale din 6 iunie 2004, câștigând alegerile din primul scrutin, în 2008 candidează pentru a treia oară la Primăria Municipiului Constanța, câștigând un nou mandat cu 69% din voturi, iar în 2012 candidează pentru a patra oară la Primăria Municipiului Constanța.

După alegerile prezidențiale, dat fiind contextul juridic în care se găsesc cei doi, dar și faptul că PSD a pierdut funcția de președinte, cuplul Mazăre – Constantinescu a început să se poziționeze în contradicție cu Victor Ponta. În ianuarie, preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat că ”teoria centrului imaculat”, lansată, în 2003, de Adrian Năstase, a fost reluată acum de conducerea PSD pentru a justifica eşecul la prezidenţiale. El a precizat că greşelile din alegeri au aparţinut conducerii centrale, nu „baronilor”. Tot în ianuari, Radu Mazăre a spus că „în mod normal şi onorabil” Victor Ponta ar trebui să îşi dea demisia de la conducerea PSD, în contextul în care a pierdut alegerile prezidenţiale.

Modificările la statutul PSD par a fi ultima picătură pentru cei doi lideri de la malul mării. Nicușor Constantinescu și-a exprimat opinia la întâlnirea PSD de la Sinaia, criticând decizia ca liderii locali să își dea demisia dacă ocupă o funcție în conducerea admnistrativă. Acum, Radu Mazăre se gândește să plece din PSD și de la primăria Constanței. „Foarte clar, şi româneşte, aş vrea să-mi dau demisia de la primărie, şi vreau să fac lucrul ăsta, curând ! Nu ştiu dacă acest „curând” înseamnă o zi, două. Dar e o chestiune, cred eu, de săptămâni, de luni. Acelaşi lucru vreau să-l fac şi de la partid ! Păi ce, s-ajung eu sa să mă dea afară ăia de la Bucureşti fiindcă mă anchetează un procuror ? Păi uite cum m-a anchetat procurorul, m-a şi băgat la beci de două ori, după care am venit să vorbesc cu voi. Ăsta-i motiv să mă dai afara din Partid ? Eu ştiu că, cu toţii suntem nevinovaţi până la o hotarare definitivă. Aşa că, să ramână domnii cu regulile astea, ei cu partidul lor, şi eu o să ramân cu viaţa mea. Am şi eu dreptul la viaţa mea”.

De asemenea, cei doi nu mai sunt la fel de ascultați în sediul din Kiseleff, fapt ce explică și nemulțumirea acestora. Lipsa de influență asupra deciziilor luate în partid și de partid înseamnă o putere scăzută pentru cei doi, lucru neobișnuit pe ei.

Încet, dar sigur, mitul cuplului politic de succes pentru PSD de la malul mării se află cu un picior în afara partidului, poate și al politicii. Momentan nu au anunțat ce intenționează să facă, însă speculații au apărut că vor pleca la gruparea lui Mircea Geoană, mai ales după trecerea fratelui primarului Constanței, Radu Mazăre. Nimic nu este sigur însă. Numai timpul va spune dacă anul 2016 va fi și ultimul an al celor doi în politică.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *