Skip to content
Politică

Disperare după atacurile din Paris. Franța va cere oficial ajutorul UE

Disperare după atacurile din Paris. Franța va cere oficial ajutorul Uniunii Europene, în urma atacurilor teroriste de vineri seară, soldate cu 132 de morți și revendicate de Statul Islamic, scrie b1.ro.

Cererea de ajutor va fi depusă la reuniunea de marți de la Buxelles a miniștrilor Apărării din statele UE.

Solicitarea Guvernului francez va face referire la articolul 42, paragraful 7 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede că, „dacă un stat membru este victima unei agresiuni armate pe teritoriul său, celelalte state membre vor avea obligaţia (de a-i acorda) ajutor şi asistenţă prin toate mijloacele de care dispun, conform Articolului 51 al Cartei Naţiunilor Unite”.

Președintele francez Francois Hollande se va întâlni, marți, la ambasada SUA din Paris, cu secretarul de Stat american, John Kerry.

Francois Hollande a declarat, luni, că Franța se află  „în război” împotriva terorismului, iar atentatele de la Paris sunt agresiuni împotriva „stilului de viaţă” şi „valorilor” franceze.

„Ne confruntăm cu o organizaţie, Daesh (Statul Islamic – n.r.), care dispune de teritorii, de resurse financiare şi de capacităţi militare. De la începutul anului, organizaţia teroristă a comis atacuri la Paris, în Danemarca, în Tunisia. Aceşti terorişti masacrează zilnic oameni; de aceea, distrugerea Daesh este obligaţia întregii comunităţi internaţionale. Am cerut Consiliului de Securitate ONU să se reunească rapid pentru adoptarea unei rezoluţii în sensul distrugerii organizaţiei teroriste”, a precizat Hollande.

Președintele francez a adăugat că „trebuie să distrugem această organizaţie pentru a salva populaţia, dar şi pentru a ne apăra şi a evita venirea lor pe teritoriile noastre. Siria a devenit cea mai mare fabrică de terorişti din lume. Este necesară o coaliţie internaţională unică. În acest sens, mă voi întâlni cu preşedinţii din SUA şi Rusia, Barack Obama şi Vladimir Putin, pentru a discuta despre unificarea forţelor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *