Skip to content
Societate

Disperare în Guvern: premiile de la tombole nu-i conving pe oameni să se vaccineze împotriva Covid-19

Strategia de vaccinare din România este un eșec răsunător, după ce premierul Florin Cîțu anunța în urmă cu câteva săptămâni că țara noastră va avea 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. România e departe de acest obiectiv și abia a ajuns la 4,3 milioane de persoane vaccinate cu o singură doză, iar numărul persoanelor care se prezintă în centrele de vaccinare este din ce în ce mai mic.

În mai multe județe din țară se organizează tombole cu diferite premii pentru a încerca să-i convingă pe oameni să se vaccineze împotriva Covid19. Autoritățile locale din Dâmbovița vor organiza în acest weekend un maraton de vaccinare, iar persoanele care primesc prima doză vor putea câștiga mașini, televizoare smart, frigidere. Autoritățile pun la bătaie două autoturisme Logan pe care participanții la maratonul de vaccinare le pot câștiga la tombolă.

Prefectura Bacău, condusă de USRPLUS, a organizat un maraton al vaccinării de Ziua Copilului, având inclusiv o tombolă cu 3 tablete, care puteau fi câștigate doar de către tinerii cu vârste între 16 și 18 ani.

Inclusiv Prefectura Ialomița, condusă tot de USRPLUS, a organizat un maraton al vaccinării cu o tombolă pentru tinerii cu vârste între 16 și 25 de ani. Premiile constau în 3 laptopuri, 3 tablete şi 3 telefoane mobile performante în valoare totală de 40.000 de lei.

Numărul persoanelor vaccinate este într-o continuă scădere. Dacă la începutul lunii mai se vaccinau peste 100.000 de persoane pe zi, în luna iunie cifrele sunt între 50.000 și 60.000 de persoane vaccinate pe zi. Cel mai mult a scăzut numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, ceea ce arată o cerere tot mai mică în România. Pe 31 mai, doar 20.536 de persoane au primit prima doză, iar 43.587 au primit a doua doză. În ritmul actual, România ar putea ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate cu prima doză abia peste 35 de zile.

Tombolele cu premii pot funcționa – deși momentan nimic nu arată că ar funcționa – doar câteva zile, cel mult. Tombolele cu premii sunt o risipă de bani, deoarece pe termen lung nu au niciun efect. Nu putem oferi zi de zi premii în valoare de milioane de Euro doar pentru a vaccina persoanele indecise. Dar nici măcar premiile nu funcționează. Pe 1 iunie, când s-au organizat cele mai multe tombole, numărul persoanelor vaccinate cu prima doză a scăzut la 16.711.

Ignorarea mediului rural

Campaniile de vaccinare nu ajung în mediul rural și oamenii de acolo nu au suficiente informații despre vaccin. Caravanele de vaccinare sunt și ele un joc ratat de imagine, deoarece nici acestea nu vor avea efecte pe termen lung. O caravană poate ține câteva zile, nu câteva luni. Și oricum nu sunt suficiente caravane pentru a acoperi toate zonele din țară.

Guvernul ar putea să transforme cabinetele medicilor de familie în centre de vaccinare, mai ales în mediul rural. Dar pentru asta va trebui să negocieze cu medicii de familie și să-i convingă să se implice. O altă soluție ar fi implicarea Bisericii Ortodoxe Române, pentru că oamenii din mediul rural au în continuare o foarte mare încredere în preoți.

Mesajele patetice ale Guvernului despre „ce conține vaccinul” nu au efect în România și nici atât când vin de la politicieni. Politica românească nu e bazată pe emoții, politicienii români nu sunt capabili să transmită așa ceva, iar între cetățeni și politicieni există un uriaș sentiment de neîncredere. După ce 2 ani de zile diferiți politicieni au urlat despre „antipesedism”, după ce au divizat România între „noi” și „ei”, nu pot veni acum să le spună oamenilor să-și iubească aproapele și să fie uniți, pentru că nu-i va crede nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *