Skip to content
Politică

DISPERAREA lui Dragnea: momentele de panică ale liderului PSD și încrâncenarea ALDE-UDMR

Inquam Photos / George Călin

PSnews.ro vă prezintă, în rândurile care urmează, cele mai recente informații din tabăra PSD-ALDE-UDMR.

Concret: surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că liderul PSD, Liviu Dragnea, se află într-o situație disperată. Relația dintre acesta și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pe de o parte, și liderul UDMR, Kelemen Hunor, este din ce în ce mai șubredă. Totul a pornit, potrivit surselor noastre, după ce patru deputați au plecat de la PSD la partidul lui Victor Ponta, iar PSD și ALDE au rămas fără majoritate în Camera Deputaților, lipsindu-le în acest moment două voturi pentru a nu depinde de alte partide, mai exact de UDMR.

Astfel, împreună, PSD – 144 deputați după mișcarea anunțată luni – și ALDE – 19 deputați au acum 163 de deputați, în timp ce majoritatea de jumătate plus unu din Camera Deputaților, necesară pentru trecerea unor legi organice și pentru cvorum de vot final este de 165 de voturi.

UDMR schimbă strategia 

Primele probleme aveau să iasă la iveală, nu mai târziu de miercuri, când UDMR avea să transmită un mesaj clar PSD-ului condus de Liviu Dragnea: votul maghiarilor la legea pensiilor depinde de acceptarea unor drepturi sporite pentru persoanele cu dizabilități. Potrivit surselor noastre, printre propunerile pentru care UDMR așteaptă un răspuns de la Guvern sunt: persoanele cu handicap grav și accentuat să beneficieze de majorarea punctajelor lunare cu 25 % pentru perioadele în care au desfășurat activitate ca persoană cu handicap grav sau accentuat, reducerea stagiului minim de cotizare de la 15 ani la 5 ani pentru persoanele care solicită pensia de invaliditate și în definiția pensionarului să intre și „persoanele încadrate în grad de handicap grav” care au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare.

De altfel, Liviu Dragnea a avut o discuție aprinsă, în aceeași zi, pe un culoar lateral mai retras al Camerei Deputaţilor, cu preşedintele UDMR Kelemen Hunor şi cu liderul senatorilor formaţiunii Cseke Attila, semn că UDMR-iștii vor profita de situația precară a PSD-ului la Cameră și își vor negocia până la sânge interesele.

Tăriceanu trece la amenințări 

Nori negri sunt și în relația dintre Liviu Dragnea și șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Decizia majorității PSD de a amâna votul pentru ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, precum și negocierile făcute pe la spatele său în ceea ce privește o posibilă OUG pe Coduri Penale, l-au enervat la culme pe liderul ALDE, care nu contenește să își exprime nemulțumirile la adresa lui Liviu Dragnea, la diverse întâlniri private.

De altfel, potrivit surselor noastre, într-o discuție extrem de tensionată, avută nu mai târziu de luni seară cu Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu l-ar fi amenințat pe șeful PSD chiar cu ruperea coaliției de guvernare.

Amintim că  președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a recunoscut marți, cu subiect și predicat, că nu a fost consultat de PSD, nu au existat discuții în coaliție și nici nu a vorbit cu ministrul Justiției legat de Ordonanța de Urgență pe Codurile penale, astfel că nu poate formula un punct de vedere.

Concret, chestionat care este opinia sa legat de decizia PSD privind o Ordonanță de Urgență pe codurile penale, Tăriceanu a spus că nu poate comenta pentru că nu știe despre ce este vorba, nefiind nicio discuție în coaliție pe această temă.

Nu am avut discuții nici cu ministrul Justiției, ca să am informații să fac un comentariu. (…) Sunt convins că ministrul Justiției va veni să ne informeze care este punctul său de vedere, dacă va considera necesar, că e un subiect important”, a declarat liderul ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *