Skip to content
Politică

Disperarea lui Orban, la cote uriașe. Manevre febrile în filiale și influența grupării Dancă EXCLUSIV SURSE

radu-tudor.ro

După cum probabil ați văzut deja, Ludovic Orban a susținut joi o conferință de presă în care a tunat și fulgerat la adresa membrilor PNL care scurg în presă zvonuri legate de o revoltă din ce în ce mai mare a filialelor la adresa șefului din Modrogan, revoltă cauzată de plângerea penală a acestuia împotriva prim-ministrului Viorica Dăncilă.

„Nu eu am cerut un vot, eu am supus la vot. Nu eu am cerut votul, ci eu am supus la vot la cererea mai multor colegi, iar votul a fost foarte clar. Toată această campanie de ştiri false, fake news, este opera unei propagande care este pusă la punct de PSD şi de alţi adversari politici, care nu are la bază niciun fel de sămânţă de adevăr”, a declarat Orban, citat de Evenimentul Zilei.

Am subliniat fraza de mai sus, întrucât în spatele ei se ascund lucruri mult mai delicate pentru liberali decât ar părea la prima vedere. Mai precis, surse politice au declarat vineri pentru PSnews.ro că astfel de punctaje discursive sunt create în laboratorul PNL de către oameni din gruparea lui Ionel Dancă (purtătorul de cuvânt) și Alexandru Kocsis (consilier personal al lui Ludovic Orban), precum și de alți oameni mai mărunți, pe care nu ne obosim să îi menționăm.

Pe scurt, clica Dancă-Orban-Kocsis încearcă să acrediteze ideea – atât în rândurile activului de partid, cât și în mentalul colectiv, în general – că orice disident ar fi o unealtă a PSD-ului în PNL. Mai precis, gruparea insistă pe discursul că această masă din ce în ce mai mare de protestatari (presa zilei de joi vorbea despre 20-24 de filiale care vor Congres extraodinar pentru debarcarea lui Orban, dar sursele PSnews.ro plasează numărul acestora mai aproape de 30) ar fi mânată în luptă de faptul că Ludovic Orban a atacat constant PSD-ul, iar răzvrătiții fac tot posibilul ca aceste atacuri să înceteze.

Ei bine, aceasta este o premisă falsă. Sursele PSnews.ro susțin că această bombardare a liberalilor cu mesaje otrăvite din zona lui Ionel Dancă ar fi bazată nu pe convingeri sincere ale oamenilor lui Orban, ci pe finanțări deloc neglijabile alocate de către leadershipul PNL. De altfel, probabil că în acest fel Dancă încearcă să își justifice banii primiți pentru activitatea de purtător de cuvânt – primul purtător de cuvânt plătit din istoria partidului.

DETALII AICI: Dancă, plătit cu 3.000 de euro pe lună de liberali? Cum răspunde purtătorul de cuvânt al PNL EXCLUSIV

Ei bine: din ceea ce am aflat noi, ruptura dintre Ludovic Orban și ceilalți fruntași PNL-iști este una evidentă, fostul ministru fiind de fapt izolat alături de tandemul Kocsis-Dancă și de suita lor de iluștri anonimi. De altfel, această informație a fost confirmată pe teren nu mai devreme de joi: la festivitățile prilejuite de aniversarea a 143 de ani de la înființarea partidului NU a participat niciunul dintre cei patru prim-vicepreședinți.

După cum spuneam: informațiile legate de răscoala din teritoriu sunt din ce în ce mai insistente, Orban pierzând rând pe rând susținerea președinților de organizații județene. Iar revoltele sunt cauzate nu doar de iresponsabilitatea gestului de a-i face premierului plângere penală în nume propriu, ci și de ipocrizia care a garnisit această mutare: la cinci zile după anunțarea sesizării, Ludovic Orban a cerut și a obținut aprobarea Biroului Executiv (BEx) cu o majoritate covârșitoare: 23 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 3 abțineri.

Mai pe românește: mai întâi, Orban se bătuse cu cărămida-n piept că demersul este strict unul personal.

„Plângerea este făcută sub semnătura mea, m-am consultat cu câţiva colegi, oameni apropiaţi cu cunoştinţe în domeniu. Acest demers a fost făcut de mine, în calitate de cetăţean al României (…), nu ca lider PNL. Am depus sesizarea ca şi cetăţean. Nu era necesară o consultare în partid pentru această plângere. (…) Beneficiez de susţinere din partea tuturor celor care sunt exasperaţi şi revoltaţi de dezastrul pe care îl provoacă Dragnea şi PSD”, a afirmat fostul deputat, citat de News.ro.

La nici măcar o săptămână după aceea, tot Ludovic Orban a dat fuga să strângă oaste, după ce a văzut că gluma se îngroașă și că tot mai mulți lideri ai formațiunii politice se delimitează de isprava bossului din Modrogan (Mircea Hava, Ilie Bolojan, Răzvan Prișcă, Vlad Nistor etc).

„În ceea ce priveşte conducerea PNL, a existat o susţinere clară şi o solidarizare cu demersul meu. Ca atare, subiectul este închis”, a afirmat joi Orban, fluturând prin fața presei votul BEx-ului.

În ciuda ipocriziei ce a provocat nemulțumirea zecilor de filiale, sursele PSnews.ro vorbesc despre o manevră de un cabotinism rizibil din partea căpeteniei supreme: se pare că Ludovic Orban își găsește în fiecare organizație câte un trepăduș de eșalon 2-3, pe care mai întâi îl laudă, pentru ca mai apoi să aibă și el un cârlig în teritoriu – să-l transforme pe respectivul trepăduș într-un adevărat spion, gata oricând să dea rapoarte conștiincioase despre disidenții filialei respective.

În concluzie, nu ne rămânem decât să privim cu mare atenție următoarele luni, să vedem în ce măsură aceste nemulțumiri vor crea o masă critică suficientă pentru convocarea unui Congres extraordinar. Oricum: dincolo de interesul mediatic pe care îl generează aceste spumoase mișcări tectonice din PNL, rămâne un tablou deloc plăcut: în anul Centenarului, partidul care și-a trecut în palmares Marea Unire din 1918 se vede condus de către un personaj care nu a depășit stadiul spectacolelor cu mandolina și al glumițelor de bâlci. Partea și mai proastă este că Ludovic Orban este atât de influențabil, încât a căzut cu totul pradă unui om precum Ionel Dancă, neremarcat până acum decât prin burzuluieli la adresa presei și prin ușurința de balerin cu care a trecut din tabăra PSD în cea a PNL.

 

1 comentariu la “Disperarea lui Orban, la cote uriașe. Manevre febrile în filiale și influența grupării Dancă EXCLUSIV SURSE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *