Skip to content
Politică

Disperat după bani, ministerul de Finanțe își decapitalizează ”perlele coroanei” din energie EXCLUSIV

wall-street.ro

Intenția ministerului de Finanțe de a acoperi găurile la buget prin încasarea dividendelor de la companiile din energie, la care este acționar majoritar, este o soluție disperată, care va conduce la decapitalizarea celor mai profitabile companii ale Statului”, a declarat analistul economic Radu Soviani, pentru PSNews.

Soluția este una primitivă, adoptată ad-hoc, în disperare de cauză”, a adăugat Soviani, în condițiile în care deficitul la bugetul consolidat de stat, după primele nouă luni, era de 16,8 miliarde lei, de peste două ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul unor cheltuieli cu salariile personalului bugetar cu 25% mai mari în primele trei trimestre din 2018, comparativ cu 2017.

Astfel, deficitul a ajuns deja la 1,77% din PIB, existând numeroase semnale venite din partea analiștilor economici că, fără măsuri drastice, Guvernul va depăși limita maximă de 3%, prevăzută de normele europene.

Această modalitate de a aduce bani la buget este însă una pe termen scurt, fără caracter structural pentru economie, care vine și cu numeroase efecte negative: decapitalizarea firmelor din energie le va împiedica pe acestea să vină, în viitor, cu investiții în modernizarea conductelor de gaz și a celorlaltor capacități de producție, ceea ce va aduce prejudicii pentru buna lor funcționare”, a completat Radu Soviani.

Iar creșterea prețurilor la gazele naturale și la energia electrică, pe fondul nemodernizării companiilor din energie, se va reflecta în toată economia și în buzunarul fiecăruia dintre noi.

Potrivit unor surse din piață, citate de Profit.to, toate societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat și regiile autonome cu o situație financiară bună au primit solicitări din partea Guvernului pentru suplimentări aduse la valoarea dividendelor oferite, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz și Transelectrica făcând deja demersuri în acest sens.

Numai de la Romgaz, ministerul de Finanțe intenționează să încaseze 501 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *