Skip to content
Politică

Dispozitivele morții IQOS și Glo – stop fumat! Dr. Florin Mihălțan: Sunt 2 pericole ascunse EXCLUSIV

radioromaniacultural.ro

Redacția PSnews.ro continuă joi campania anti-fumat centrată pe noile dispozitive IQOS (de la Philip Morris International) și Glo (de la British American Tobacco).

De data aceasta, am stat de vorbă cu profesorul universitar doctor Florin Dumitru Mihălţan, șeful secției clinice Pneumologie III din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și fost preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie (SRP). Medicul ne-a acordat un interviu scris, în care a evidențiat pericolele dispozitivelor amintite pentru sănătate, motivul pentru care acestea nu diferă prea mult de țigarete, felul distorsionat în care au fost realizate studiile cu privire la IQOS și Glo, precum și necesitatea înăspririi legislației.

Valentin Busuioc: Cât de nocive sunt aceste dispozitive pentru sănătate?

Dr. Florin Mihălţan: Aceste noi dispozitive de fumat – și aici mă refer la tutunul încălzit – nu sunt noi. Ele au o istorie din anii 1997-98, când s-a încercat lansarea lor, dar a eșuat, pentru că nu s-a insistat suficient pe securizarea consumatorului, pe faptul că sunt produse de tutun cu expunere scăzută pentru acesta. Proliferarea reclamei agresive de acum este dovada că între timp companiile de tutun s-au reorientat și încearcă să transmită fumătorului ideea de produs cu riscuri scăzute. Studiile prin care au susținut că aceste produse sunt mai sigure au fost făcute de companiile de tutun, sponsorizate de aceste companii, iar acum, încet-încet, se descoperă că ele au avut probleme de design al studiilor. Cele făcute de cercetători independenți demonstrează că anumiți produși toxici există, dar la niveluri mai mici. Sunt însă studii puține și cu cercetarea efectelor pe termen scurt.

Valentin Busuioc: Mai precis: ce afecțiuni riscă persoanele care fumează folosind IQOS și Glo?

Dr. Florin Mihălţan: În legătură cu afecțiunile sunt în derulare studii de lungă durată independente, care caută să vadă efectele acestor produse. Ce este cert este că particulele din aceste produse ajung în alveole, iar concentrațiile de nicotină sunt aproape similare cu cele din țigara convențională. De asemenea, degradarea prin piroliză si încălzire termogenică eliberează produse identice cu cele din țigara convențională, precum monoxid de carbon, produși organici volatili și hidrocarburi aromatice policiclice. Dacă privim la țigara electronică care a încercat să dea siguranță consumatorului, observăm că în acest moment se știe că dă boli cardiovasculare, respiratorii, că poate afecta plămânul copilului și al adolescentului.

Valentin Busuioc: Este fumatul pasiv în acest caz la fel de dăunător ca în situația țigaretelor?

Dr. Florin Mihălţan: Dispozitivul doar când este stins nu eliberează particule în spațiul înconjurător. În rest, eliberează aceste particule în mediul înconjurător, iar particulele ajung în căile aeriene în profunzime. Deci fumatul pasiv poate aduce consecințe pe care sunt sigur că le vor demonstra studiile aflate acum în derulare.

Valentin Busuioc: În ce măsură considerați necesară înăsprirea legislației vizând aceste noi dispozitive?

Dr. Florin Mihălţan: Aceste dispozitive încearcă să eludeze legea, să permită fumătorului să fumeze în interior. Sunt două pericole pe care le ascund, în afară de cele pentru organismul uman – și anume: încurajează nefumătorii să le încerce (în special grupul adolescenților, printr-o marchetare modernă, „electonizată”) și mențin fumătorul de țigări convenționale ca un consumator de tutun. Adică încurajează fumatul și descurajează întreuperea lui. Din aceste motive, cred că legea ar trebui înăsprită. Țările care nu au făcut încă acest lucru  în acest moment înregistrează o escaladare a vânzărilor acestor produse.

2 comentarii la “Dispozitivele morții IQOS și Glo – stop fumat! Dr. Florin Mihălțan: Sunt 2 pericole ascunse EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *