Skip to content
Politică

Dispozitivele morții – stop fumat! Aurelia Cristea: „Meritul” industriei e că ucide oameni! EXCLUSIV

ziardecluj.ro

Redacția PSnews.ro continuă marți campania împotriva noilor dispozitive de fumat IQOS (de la Philip Morris International) și Glo (de la British American Tobacco).

Pentru acest episod, am discutat cu ex-deputatul PSD Aurelia Cristea, ministru al Dialogului Social pe vremea lui Victor Ponta, fosta social-democrată fiind cunoscută mai ales pentru legea care interzice total fumatul în spațiile publice închise.

Încă de la început, Aurelia Cristea a tunat împotriva „reclamei deșănțate și a promovării pe care o face industria tutunului” noilor dispozitive amintite, mai ales din cauză că acestea sunt adresate tinerei generații, inclusiv copiilor.

„Nu pot să am o părere bună (evident), mai ales la adresa reclamei deșănțate și a promovării pe care o face industria tutunului. Este extrem de evident pentru toată lumea că ei nu fac altceva decât să țintească tânăra generație, să facă dependenți copiii de aceste dispozitive nou-inventate, care de fapt ascund același lucru pe care îl ascund țigările: o dependență care e apoi extrem de greu de tratat și care produce de cele mai multe ori îmbolnăviri grave ale persoanelor”, a declarat Cristea pentru PSnews.ro.

Întrebată cum vede actuala letargie a actualei clase politice cu privire la aparatele de tipul lui IQOS și Glo, fosta membră PSD a arătat cu degetul „lobby-ul extrem de puternic” pe care îl face industria tutunului.

„Ce pot să vă spun (și o spun cu toată fermitatea) este că industria tutunului are un lobby extrem de puternic: face diverse evenimente și ascunde sub diverse forme publicitatea pentru produsele care ucid, de fapt, oameni. Iar în prezent știm foarte bine că o mare parte dintre cei care au fost în funcții – chiar de prim-miniștri – au susținut această industrie; n-au avut niciodată nicio problemă în a se declara în favoarea lor. Așa că e explicabilă cumva această letargie.

Mai sunt voci din Parlament care iau atitudine (nu sunt însă atât de vizibile). Oricum, e evident că pentru cei mai mulți politicieni nu e considerată o prioritate sănătatea tinerei generații. Dar asta nu mai e o noutate.

Este, de exemplu, din Comisia de sănătate, deputatul USR Emanuel Ungureanu, care este unul dintre cei care militează și a fost unul dintre susținătorii legii pentru interzicerea fumatului în spațiile publice închise, dar, în aceeași măsură, și a acestor dispozitive și a reclamei pentru ele, a comentat Aurelia Cristea.

În continuare, inițiatoarea legii anti-fumat a avertizat că, în lipsa unor măsuri urgente, România riscă să se întoarcă la situația din anii ’90, când publicitatea la țigaretele clasice era peste tot – inclusiv în apropierea școlilor. Concret: fostul ministru a scos în evidență aceeași agresivitate a promovării pentru IQOS și Glo.

„Cred că trebuie să intervenim urgent, până nu este prea târziu. Avem exemplu din trecutul recent: în anii ’90 (până când să vină directivele europene și până când să ajungem și noi să fim membri în Uniunea Europeană), reclama la țigările clasice era peste tot. Era atât de invazivă și de agresivă, încât o găseai peste tot – în special în zona școlilor, o zonă accesată de copii începând de la 10 ani. Nu contează, pentru că ei nu au niciun fel de limită în a crea această dependență. Până când să fie interzise și să ne raliem și noi la măsurile luate de țările civilizate, am trăit în această campanie publicitară agresivă a industriei tutunului.

Așa se întâmplă și acum: exact același demers, exact aceeași procedură, în care reclama este atât de agresivă și de invazivă, încât este extrem de greu pentru niște copii (care nu au nici capacitatea de a discerne; mai sunt și încurajați) să îi oprești să consume și să devină dependenți. Atâta timp cât la standul de la magazinul alimentar găsești primul lucru un ecran mare, luminat numai cu astfel de dispozitive, este clar că va fi tentant pentru copii”, a detaliat Cristea.

Solicitată să precizeze la ce foști prim-miniștri se referea mai devreme, Aurelia Cristea a pronunțat numele lui Mihai Tudose. Totuși, fostul parlamentar de Cluj s-a ferit să facă o legătură clară între Tudose și producătorii de tutun, mulțumindu-se să amintească apetența acestuia pentru fumat.

„Eu am spus că domnul prim-ministru Tudose a fost unul dintre cei care s-au pronunțat vehement împotriva legii, atunci când eu am susținut-o. Dar eu nu spun neapărat are o legătură, fiindcă n-o pot dovedi în totalitate. Însă este foarte clar că, din momentul în care dânsul a fost prim-ministru, practic s-au relaxat toate întâlnirile cu industria, au fost mult mai agresivi în toată campania aceasta și au avut cumva o susținere – evident, și prin faptul că dânsul este un fumător, a arătat fosta șefă de la Dialog Social.

În încheiere, Aurelia Cristea a vorbit despre presiunile pe care le-a văzut din partea producătorilor de tutun, aceștia mergând chiar până la participarea la dezbaterile din comisiile parlamentare în legătură cu probleme de sănătate.

„Eu trebuie să vă spun la modul cel mai sincer că mie mi s-a spus încă din perioada în care am promovat inițiativa legislativă să am grijă și să fiu foarte atentă, pentru că nu e de joacă, iar industria tutunului este foarte puternică. Dincolo de faptul că – sigur – aduce bani la buget prin accize, nu-i aduce ea, ci-i plătește fiecare consumator de astfel de produse. Nu e meritul industriei. Dacă e să vorbim despre un «merit» al industriei, el este acela că ucide oameni.

Era un non-combat total în întâlniri și posibilitatea lor de a participa continuu la toate dezbaterile din Comisia de sănătate, în contextul în care România este semnatară a Convenției internaționale privind reducerea consumului de tutun, unde este interzis în mod explicit orice interacțiune a industriei de tutun cu politicile de sănătate. O să constatăm azi-mâine că industria tutunului face diverse proiecte sau sponsorizări în zona de sănătate. Vă imaginați ce legătură are industria tutunului cu sănătatea! Niciuna! a conchis inițiatoarea legii antifumat.

1 comentariu la “Dispozitivele morții – stop fumat! Aurelia Cristea: „Meritul” industriei e că ucide oameni! EXCLUSIV

  1. duoamna … dar industria farma ce ne mai face ? ne zici si noua ? ce te mai pune sa zici? io nu o sa iti cer matale voie sa fumez, neam ! caci sunt liber si daca mor – asa vreau sa mor io! dumneata da-te mai incolo si vezi ca te cam bagi peste libertatile mele in mod dezinteresat( yeah, sure!!!) te rog sa imi faci bine! te rooooog !
    in plus te legimitezi cu felul in care ai vrea sa ii incurci pe unii si nu in felul in care … sa construiesti tu ( hai, ca ti-am zis pe nume) ceva acolo, cu creierul tau ‘lunecos ( nu ti-a iesit faza la cluj acum 2 veri, nu ?)
    t’as spune mai multe dar sigur nu publica astia comentariul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *