Skip to content
Politică

Dispozitivele morții – stop fumat! Vor susține șefii comisiilor de Sănătate proiectul de lege al USR? EXCLUSIV

reporterul.ro

Începem săptămâna cu un nou episod din campania PSnews.ro împotriva noilor dispozitive pentru fumat IQOS și Glo. De data aceasta, vă arătăm cum se raportează președinții comisiilor de Sănătate din Parlament la un proiect de lege al Uniunii Salvați România (USR), menit să interzică utilizarea acestor aparate în spații publice închise.

VEDEȚI ȘI: Lovitură dură pentru fumătorii de țigări electronice și IQOS. USR pune piciorul în prag

" "

Așa cum puteți citi în linkul de mai sus, senatorul Cristian Ghica (vicelider al grupului USR din camera parlamentară superioară) propune ca prin „fumat” să se înțeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli. Dacă legea lui Ghica va fi votată (găsiți AICI proiectul proaspăt depus la Senat), va fi interzisă folosirea noilor dispozitive IQOS și Glo în spații publice închise, mijloace de transport în comun, spații închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii.

În acest context, PSnews.ro a luat legătura săptămâna trecută cu președinții celor două comisii de Sănătate: deputatul PSD Corneliu Buicu, respectiv senatorul UDMR Attila László.

Primul dintre ei a declarat că în principiu susține un asemenea demers, dar a subliniat că trebuie mai întâi să vadă proiectul, ca să nu se strecoare acolo formulări nelalocul lor.

„Pe de o parte, gândiți-vă că eu sunt medic de sănătate publică și management și spun foarte clar că fumatul sub orice formă dăunează sănătății – indiferent de forma de fumat și indiferent dacă tutunul este ars sau este încălzit sau este vapat (în cazul dispozitivelor cu lichid)! Proiectul nu l-am văzut. Dacă a fost depus, probabil că o să ajungă la Comisia de sănătate. Când ajunge la Comisia de sănătate, o să vedem cum este formulat. Pentru că am mai avut surprize de proiecte care doreau lucruri bune, dar erau formulate prost sau introduse – ca modificări legislative – unde nu le era locul. Aștept să văd proiectul. La nivel de principiu: da, susțin”, a afirmat Buicu pentru PSnews.ro.

Întrebat dacă a discutat cu alți membri ai grupului PSD din Camera Deputaților (ce va fi for decizional pentru acest proiect) și dacă s-a asigurat că nu vor apărea reticențe sau chiar disensiuni, Corneliu Buicu a răspuns: „Nu știu de ce îmi puneți această întrebare. Și modificarea cu interzicerea fumatului în spațiile publice a fost introdusă și votată de PSD”.

În acest punct, i-am precizat deputatului de Mureș că întrebarea vine după ce în anii trecuți a apărut un zvon la scurt timp după adoptarea legii antifumat: acela că Aurelia Cristea căzuse în dizgrația conducerii PSD din cauza acestui act normativ.

„Mă rog – asta este o supoziție. Problema e în felul următor: vorbim de un rezultat. Rezultatul a fost votarea legii. La vremea respectivă, chiar președintele a făcut o declarație foarte clară, că susține aplicarea acestei legi”, a replicat Corneliu Buicu.

În cealaltă parte, președintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Laszlo Attila, a fost mult mai rezervat, criticându-i pe USR-iști pentru că redactaseră „foarte superficial” proiectul de lege.

M-au căutat, le-am explicat și punctul meu de vedere. Proiectul pe care l-au prezentat mie mi se pare foarte superficial. El prevede doar interzicerea folosirii. Eu l-aș vedea un pic mai complex, pentru a reglementa pe de o parte accesul pe piață și să treacă printr-un control (pentru că la ora actuală nu există nicio informație legată de ce anume conțin lichidele care se bagă în acele dispozitive). Asta una la mâna. Și doi la mână: aș vedea o impozitare și o accizare a acestor produse, iar fondurile colectate să ajungă în vistieria sănătății.

Atunci când m-au căutat colegii ca să semnez proiectul de lege, le-am explicat că îl semnez cu drag, dar să reglementăm și aceste aspecte. Mi-au răspuns că nu, că vor să-l depună așa. Am încercat să le explic că este doar o mică parte din lista întreagă de probleme care ar putea fi rezolvate cu acest demers.

Deci a rămas că vor reveni, că se mai gândesc și ei la treaba asta și s-o rediscutăm. Dar aflu de la dumneavoastră c-au depus proiectul”, a detaliat UDMR-istul.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *