Skip to content
Opinii & Analize

Dispută pe muchie de cuțit în tabăra liberală. Omul care ar putea tranșa decisiv confruntarea din interiorul PNL

psnews.ro

Confruntarea din PNL dintre premierul Florin Cîțu și președintele Ludovic Orban este pe muchie de cuțit. Cooptarea lui Emil Boc și a vechii gărzi din PDL s-ar putea să nu fie însă suficientă pentru a-i asigura victoria lui Florin Cîțu în congresul PNL. Mai degrabă un alt personaj din Transilvania ar  putea tranșa decisiv soarta confruntării.

Importanța lui Ilie Bolojan

Ilie Bolojan ar putea fi într-adevăr omul care să tranșeze decisiv confruntarea dintre Cîțu și Orban. Liderul organizației județene Bihor se profila la un moment dat drept un posibil nume de premier înainte ca Florin Cîțu să fie validat de conducerea alianței USRPLUS – PNL – UDMR. Momentan Bolojan pare a juca la două capete în confruntarea din interiorul PNL. Despre Ludovic Orban acesta a spus că are o mai mare experiență în politică şi administraţie „şi a dovedit o capacitate de negociere destul de bună, nu doar în interiorul partidului”. Totodată despre Florin Cîțu, Bolojan a spus că: „e dintr-o altă generaţie”, e „finanţist liberal” într-o perioadă în care e nevoie de „oameni care stăpânesc mecanismele financiare în aşa fel încât să poată face reglajele bune”.

Ambivalența lui Bolojan ascunde un lucru. Șeful Consiliului Județean Bihor și-a dat seama că decizia sa de a-și arunca greutatea politică într-una dintre cele două tabere s-ar putea să conteze decisiv și să tranșeze în final soarta confruntării dintre Orban și Cîțu. Doar că lucrul acesta îi oferă și un mare avantaj. Bolojan îți permite să joace la două capete pentru că așteaptă de fapt o ofertă din partea celor doi înainte de a anunța oficial pe cine susține. Rămânând ambivalent, Bolojan pune presiune atât pe Orban cât și pe Cîțu. Ce anume vrea însă Ilie Bolojan? Răspunsul nu e atât de simplu însă poate fi intuit: bani și un loc mai bun la masa negocierilor. Pe de o parte, Ilie Bolojan este interesat să obțină mai mulți bani de la guvern pentru Bihor. Pe de altă parte, liderul organizației județene Bihor ar putea viza un loc mai bun la masa negocierilor din PNL pentru a juca cărți mai bune în politica mare. Bolojan își dorește o funcție mai înaltă după alegerile din 2024, poate chiar funcția de premier, în cazul în care guvernul va fi format tot de PNL. Numele lui Bolojan a fost vehiculat anterior însă actualul șef al CJ Bihor a preferat să rămână în Vestul țării. Greu de crezut însă că pe viitor Bolojan ar refuza o funcție mai înaltă. Întrebarea e cine îi poate promite toate acestea?

Ludovic Orban are calitatea unui bun negociator. În plus, știm că liderul actual al PNL are ca țintă o candidatură pentru Cotroceni. Orban dorește să se folosească de șefia PNL ca trambulină pentru prezidențialele din 2024. Funcția de premier nu îl mai interesează pe Orban. Așadar, i-o poate promite lui Bolojan pentru 2024 în schimbul sprijinului său în Congresul PNL. De partea cealaltă Florin Cîțu are avantajul că se află momentan la butoane. Problema majoră pentru Cîțu e că nu îi poate promite funcția de premier pentru 2024. Asta pentru că în tabăra Cîțu, ecuația este mult mai complicată. Florin Cîțu nu are relațiile informale pe care le are Ludovic Orban. Prin urmare, coaliția pusă la bătaie de Cîțu va trebui să fie recompensată în cazul în care actualul premier câștiga cursa din interiorul PNL. E greu de crezut că Florin Cîțu va candida la prezidențiale pentru că sunt alții din coaliția asamblată de el care visează la Cotroceni, iar o victorie a lui Cîțu ar putea face probabil o repetare a scenariului din 2014. Cîțu va dori să se mențină la Palatul Victoria după alegerile din 2024, lucru care complică oferta pentru Bolojan. Tot ce îi poate oferi Cîțu în acest moment sunt banii.

În concluzie, confruntarea din interiorul PNL s-ar putea să fie tranșată în mod decisiv de liderul organizației județene Bihor. Jocul la două capete a lui Bolojan e un indiciu în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *