Marți, 26.03.a.c., a fost respinsa în Comisia de buget-finanţe şi în Comisia de Muncă din Senat, propunerea privind eliminarea taxei pe boală.
Guvernul anunța încă din luna ianuarie a acestui an, anularea acestei taxe, dar, în prezent, reprezentanții coaliției de guvernare spun că au propriul proiect, care o va elimina doar pentru câteva categorii… și că votul va urma, în curând, la Camera Deputaților.
Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a subliniat, pentru PS News, faptul că este exagerată denumirea de “taxa de boală” si că aceasta este o doar o măsură care trebuie reanalizată.
Cristian Bușoi: Trebuie găsite soluții în a crește veniturile la sistemul de sănătate
„Trebuie reanalizată măsura și exceptate categorii mai extinse, dar trebuie găsite soluții în a crește veniturile la sistemul de sănătate.
Nu știm în ce măsură beneficiile sunt atât de importante pentru buget încât să poată fi puse în balanță cu taxa aceasta. Eu cred că soluția optimă ar fi o reanalizare și o situație de echilibru în care exceptarea de la această taxă să fie pentru categorii mai largi de situații.
În România se plătesc, din păcate, din buzunarul propriu, anumite servicii medicale, dar Romania este și țara din Uniunea Europeană care are cel mai cel mai mic număr de contribuitori raportat la numărul de oameni care beneficiază de servicii medicale”, spune europdeputatul.
Întrebat de PS News dacă mai există această taxă și în alte țări UE, eurodeputatul Bușoi a spus că nu cunoaște “dar există categorii mai mari care plătesc contribuția la sănătate și fac asta, la un nivel mult mai mare”.
Cristian Bușoi: ”Există anumite situații în care se abuzează de concedii medicale”
“Vrem cu toții servicii mai bune, vrem cu toții acces mai mare la serviciile de sanatate, vrem sa avem acces la terapiile cele mai noi din Uniunea Europeană. Nu ar trebui sa avem un timp de așteptare atât de mare, dar pentru asta trebuie să creștem și veniturile la sistem. De asemenea, într-adevăr, concediile medicale nu sunt mai numeroase în România decât media europeană, dar există anumite situații în care totuși se abuzează de concedii medicale”, este opinia lui Cristian Bușoi.
Ce presupune, mai exact, taxa pe boală
De la 1 ianuarie 2024, Guvernul a introdus o nouă taxă, de 10% din salariu brut ceea ce face ca angajații din România care se îmbolnăvesc și au nevoie de concediu medical vor primi sume mai mici pentru perioada de îngrijiri medicale/recuperare. Noua taxă a fost introdusă de Guvernul Ciolacu la finele anului trecut, printr-o OUG.
Indemnizațiile pentru concediile medicale erau taxate până la finalul anului trecut cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și cu 10% impozit pe venit.
De la 1 ianuarie 2024, la acestea se adaugă alți 10% – contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).
Procentul se aplică sumei brute a salariului, trecută de angajator în contractul de muncă.
De exemplu, la un salariu mediu de 7.500 de lei brut, un salariat care are nevoie de concediu medical poate pierde 750 de lei pe lună (sau valoarea aferentă perioadei de concediu).
Măsura este prevăzută în OUG 115/2023 adoptată de Guvern pe 14 decembrie și publicată cu câteva zile de Crăciun în Monitorul Oficial.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News