Skip to content
Puterea Știrilor Video

Disputa PSD-PNL pe vouchere, ”un concurs de declarații populiste”, recunoaște liberalul Sebastian Burduja: Nu suntem aici să promitem unu-doi lei în plus

Inquam Photos/Octav Ganea

Declarațiile venite din PNL și PSD pe acordarea unor vouchere de sprijinire a categoriilor vulnerabile fac parte dintr-un „concurs de declarații populiste”, este de părere Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1. Invitat în studioul Puterea Știrilor, liberalul a precizat că, în opinia sa, astfel de discuții ar trebui purtate în interiorul coaliției de guvernare, iar măsura privind acordarea unor vouchere trebuie suplinită de măsuri de dezvoltare, precum atragerea de investiții și impulsionarea infrastructurii. „Nu suntem aici să promitem românilor un leu sau doi lei în plus. Nu despre asta este vorba”, atrage atenția președintele PNL Sector 1.

„Poziția mea, și o spun în nume propriu, este că astfel de discuții trebuie purtate în interiorul coaliției, nu trebuie să fie un concurs de declarații populiste. Nu suntem aici să promitem românilor un leu sau doi lei în plus. Nu despre asta este vorba. Noi ar trebui să ne batem în viziuni de dezvoltare economică pentru România, cum atragem investiții, cum generăm locuri de muncă, ce avem de făcut pentru a crește competitivitatea exporturilor românești, ce avem de făcut pentru a nu exporta grâu și a exporta făină, sau nu a mai exporta semințe de floarea soarelui, ci a exporta ulei. Deci lucruri de impact care, sigur, sunt mai greu de explicat tuturor cetățenilor, dar acestea vor fi cele care vor face diferența. Nu faptul că ne trezim să dăm din buget diverse beneficii.

Sunt grupuri vulnerabile, sunt români care suferă. Este în regulă să avem și aceste măsuri sociale, dar ele nu pot veni în lipsa unor măsuri de creștere a economiei românești. Trebuie văzut. Sunt cazuri în care o astfel de măsură se justifică, dar doar respectiva măsură nu va face decât să crească deficitul bugetar, să pună economia în dificultate. O astfel de măsură trebuie suplinită de măsuri de dezvoltare: atragerea de investiții, impulsionarea infrastructurii. România este în cel mai bun moment posibil din istoria recentă. Avem banii din PNRR, o poziție pro-vest, pro-occidentală, o democrație liberală, nu avem niciun Orban al Ungariei, deci nu avem probleme de credibilitate în fața Occidentului”, a declarat Sebastian Burduja, la Puterea Știrilor.

PSD vrea voucher de 50 de euro, PNL de 100

Liberalii au răspuns propunerii PSD de acordare de vouchere în valoare de 50 de euro românilor cu venituri mici susținând că tichetele ar trebui să fie de 100 de euro. Mai mult, spun cei de la PNL, acestea ar trebui acordate pe o perioadă de un an, până în iunie anul viitor, nu doar până la finalul acestui an.

Reacția liberalilor vine după ce PSD a propus ca românii cu venituri mici, persoanele cu dizabilități și bătrânii cu pensii de sub 1.500 de lei să primească vouchere pentru cumpărarea de alimente de bază. De asemenea, social-democrații au propus ca și elevii care provin din familii sărace să primească vouchere de 30 de euro pentru achiziția de rechizite, haine și alimente.

În viziunea PSD, voucherele ar trebui acordate până la finalul acestui an, dar liberalii spun că românii trebuie să fie sprijiniți și pe perioada iernii viitoare. Numărul beneficiarilor acestor vouchere ar fi de trei milioane și jumătate, iar impactul bugetar ar fi de peste 700 de milioane de euro până la finalul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *