Skip to content
Politică

Dispute între organizaţiile studenţeşti. Patru dintre ele, printre care USR şi LSRS, susţin proiectul iniţiat de Mara Mareş cu privire la studiile în străinătate

PS News
" "

Patru organizaţii studenţeşti au anunţat faptul că susţin un proiect  prin care tinerii vor putea accesa un împrumut pentru acoperirea cheltuielilor din perioada studiilor în afara ţării, iar dacă vor reveni în ţară şi vor lucra în România pentru o perioadă de timp vor fi scutiţi de obligaţia de a restitui banii. În urmă cu o zi trei asociaţii studenţeşti au criticat proiectul

„Suntem surprinşi să observăm reacţiile pe tema proiectului de burse pentru studenţii din străinătate, pe care le categorisim ca fiind premature, din partea unor colegi pentru care colaborarea în vederea ameliorării efectului de brain drain nu a fost până acum o prioritate. Condamnăm calificarea unei astfel de măsuri ca fiind „abandonată în discursul public european”, subliniind exemplul practicilor din alte state de pe continent şi din lume, precum Norvegia, Marea Britanie şi Canada. Măsurile propuse ca alternative de criticii acestei iniţiative pot funcţiona în paralel, ele neexcluzându-se reciproc.

" "
" "

Spre exemplu, măsuri precum creşterea bugetului acordat mobilităţilor studenţeşti şi încurajarea participării la acestea pot funcţiona concomitent cu programul de burse.  

Ne întristează să vedem că, în continuare, unii dintre reprezentanţii elevilor şi studenţilor nu cunosc şi nu reprezintă problemele cu care se confruntă tinerii care îşi doresc să urmeze studii în străinătate. Reacţia acestora denotă lipsa conştientizării provocărilor cu care se confruntă mulţi dintre cei care aleg să studieze peste graniţe. Unul dintre obiectivele principale ale Ligii este acela de a milita pentru întoarcerea studenţilor români din străinătate. Cu toate acestea, strategia asumată de LSRS nu este aceea a limitării posibilităţilor de plecare la studii peste graniţe, practică a unui regim politic de tristă amintire, ci de atragere acasă a tinerilor perfecţionaţi în marile centre universitare ale lumii”, se arată într-un comunicat semnat de Uniunea Studenţiilor din România, UNSR, FASMR şi Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).

„Unul dintre obiectivele principale ale Ligii este acela de a milita pentru întoarcerea studenţilor români din străinătate. Cu toate acestea, strategia asumată de LSRS nu este aceea a limitării posibilităţilor de plecare la studii peste graniţe, practică a unui regim politic de tristă amintire, ci de atragere acasă a tinerilor perfecţionaţi în marile centre universitare ale lumii. Referitor la iniţiativa lansată de reprezentanţii Guvernului României, dorim să amintim că Liga Studenţilor Români din Străinătate, fiind singura organizaţie studenţească reprezentativă a studenţilor români din diaspora, este consultată permanent şi susţine elaborarea acestui proiect legislativ. LSRS lansează, din nou, un apel la colaborare şi critică constructivă colegilor noştri, care să pună în centru modalităţile prin care studenţii formaţi în afara României pot sprijini viitorul acesteia”, mai precizează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *